dijous, 15 d’agost del 2019

10.-House of the Rising Sun


Sens dubte, The House of the Rising Sun és una de les cançons més famoses que s’ha creat mai. Es va fer molt popular l’any 1964 gràcies a la banda de rock britànica The Animals, però abans d'arribar aquí hi ha una llarga història per explicar.


The House of the Rising Sun
The Animals



House Of The Rising Sun és una cançó d’origen incert. El folklorista nord-americà Alan Lomax creu que és d'origen anglès. Segons Lomax, “Rising Sun” es va usar com a nom d’una casa de prostitució en dues cançons tradicionals angleses. Creu que van ser uns cantants blancs del sud dels Estats Units els que van canviar la lletra i van ubicar la història a Nova Orleans.

És molt provable que l’origen de la cançó sigui una balada broadside. Broadside és com es diu a un sol full de paper barat imprès per un costat, sovint amb balada, rima, notícies i, de vegades, amb il·lustracions de xilografia. Van ser una de les formes de material imprès més comunes entre els segles XVI i XIX, particularment a Gran Bretanya, Irlanda i Amèrica del Nord i sovint s’associen a una de les formes més importants de la música tradicional d’aquests països: la balada.


Sembla ser que "House of Rising Sun" va ser coneguda pels miners en 1905. La versió més antiga publicada de la lletra és la impresa per Robert Winslow Gordon el 1925. La lletra comença així:

Hi ha una casa a Nova Orleans, es diu el sol naixent
Ha estat la ruïna de moltes noies pobres

(···)

L'enregistrament més antic conegut de la cançó, sota el títol Rising Sun Blues, és dels artistes  Apalatxes Clarence "Tom" Ashley i Gwen Foster


Rising Sun Blues (1933)
"Tom" Ashley i Gwen Foster


La cançó va ser una de les recopilades pel folklorista Alan Lomax. El 1937, va gravar una actuació de Geòrgia Turner, la filla de 16 anys d'un miner local. El va anomenar The Rising Sun Blues (1937)


The Rising Sun Blues (1937)
Geòrgia Turner




Al llarg dels anys aquesta cançó ha despertat l’interès de molts músics. Cada un d’ells n’ha fet la seva reinterpretació i val a dir que n’hi ha de ben personals i interessants. Heus aquí un esbós d’aquest recorregut amb alguns exemples significatius fins arribar a la versió de The Animals.



Rounder's Luck (Rising Sun Blues) (1935)
The Callahan Brothers


The house of rising sun (1938)
Roy Acuff

Woody Guthrie (1941)


In New Orleans  (House Of The Rising Sun)
Lead Belly (1944)


Glenn Yarbrough (1957)


Andy Griffith (1959)


Joan Baez (1960)


Dave Van Ronk (1962)






Tim Hardin (1964)





















House Of The Rising Sun
The Weavers (1940)

Libby Holman with Josh White 
(1942)

house of the rising sun
Lead Belly(1948)


Pete Seeger (1958)


Miriam Makeba (1960)


Bob Dylan (1961)



Nina Simone (1962)


Una menció especial es mereix la versió que l’any 1965 en van fer d’Els Dracs amb l’adaptació del text  de Ramon Folc i Camarasa

Els Dracs (1965)



Temàticament té una certa semblança amb la balada del segle XVI The Unfortunate Lad, també coneguda com Unfortunate Rake, que amb el temps ha evolucionat en una gran quantitat de variants.

The Unfortunate Lad  
Brendan Gleeson


Aquesta sembla ser la versió més antiga de la sèrie de cançons Unfortunate Rake. Publicat originalment com a broadside entre 1790 i 1800.

Ballads and Broadsides
Buck's Elegy


Explica el lament d’un jove, ambientat a Covent Garden, un conegut cau de prostitució. El jove es lamenta del fet de no haver sabut a temps el que li passava, sinó hauria pres mercuri per guarir la malaltia. Amb la referència al mercuri, dona pistes per pensar que es tractava d’una malaltia venèria.

Doctors, apartin les seves ampolles de mercuri,
perquè vaig a exhalar el meu últim alè,
(···)
que tots vegin la meva trista mort.


<><><><><><><> 


Hi ha diverses gravacions antigues de blues amb títols similars però que no estan relacionades amb The House of the Rising Sun.

Rising Sun Blues (1927)
Ivy Smith

The Risin Sun (1928)
Texas Alexander



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada