diumenge, 31 de juliol del 2022

162.- Rockabilly


La música dels Apalatxes, seguint el fil de les últimes publicacions d’aquest blog, s’expandeix geogràficament cap al nord, entrant al Canadà i cap a l’Oest Mitjà, ocupant els Ozarks. A principis dels anys 1950, el hillbilly baixarà de les muntanyes i s’unirà a altres tradicions musicals d'històries paral·leles, confluint en el desbordant i imparable corrent cultural estatunidenc del segle XX: el rock and roll.  

La música de les muntanyes Apalatxes (balades, música de violí, bluegrass, música antiga...), en contacte amb tots els gèneres i subgèneres de les músiques afro i country (el western swing, el blues, el boogie-woogie, doo wop, el rhythm’n’blues, el cajun, l’espiritual, el gòspel, el jazz, el ragtime, etc.), engendrarà el rockabilly, acrònim de rock i hillbilly, un dels subgèneres més primitius del rock ‘n ‘roll.

Bill Flagg, originari de Maine i resident a Connecticut, va ser el primer músic conegut en utilitzar el terme rockabilly per a la seva combinació de música rock 'n' roll i hillbilly ja el 1953. L'estil musical com a tal ja existia i havia estat interpretat per músics com Hardrock Gunter i Roy Hall.


Rockabilly Music
Bill Flagg

. 

Roll In My Sweet baby's Arms
Bill Flagg

Guitar
Bill Flagg


Hardrock Gunter (1925-2013), va ser un cantant, compositor i guitarrista de principis dels anys 50, la música del qual ja prefigurava el rock and roll i la música rockabilly. 

 

Birmingham Bounce
Hardrock Gunter

Sixty Minute Man
Hardrock Gunter

 

Roy Hall (1922-1984), també conegut amb el seu pseudònim Sunny David, va ser un pianista i compositor nord-americà de rockabilly. Hall va ser coautor no acreditat del clàssic del rockabilly  Whole Lotta Shakin' Goin' On, una cançó gravada pel mateix Hall i popularitzada posteriorment per Jerry Lee Lewis. 

 

Whole Lotta Shakin' Goin' On
Roy Hall

Three Alley Cats
Roy Hall



Wikipedia i altres pàgines web consultades per a l'elaboració d'aquesta publicació, de seguida fan referència als grans noms que van popularitzar el rockabilly: Bill Halley, Carl Perkins, Elvis Presley, Buddy Holly, Johnny Burnette, Gene Vincent, Jerry Lee Lewis, Johnny Cash.

En la publicació 159.- Per a una història més inclusiva d’aquest mateix bloc, es pot llegir: "Si l'Alt Renaixement va ser l'època de Josquin, els seus contemporanis -menys coneguts, o desconeguts per complet-, tanmateix, van crear un cos extraordinari de música digne de ser posada al costat de la seva." Certament, si en lloc d’Alt Renaixement posem Rockabilly, i en lloc de Josquin posem Elvis, el text té la mateixa validesa; com Big-Beat / Beatles, Surf / Beach Boys, etc.

Per això, en aquesta entrada volem donar veu (expressió molt escaient en aquest cas) a aquells músics que, sense tenir una carrera artística excepcionalment brillant, el conjunt de totes les seves aportacions “van crear un cos extraordinari de música digne”, fent possible l’aparició de les estrelles més rutilants del rock ‘n’ roll.

Alguns d’aquests artistes secundaris potser són coneguts pel gran públic (Burnette, Wanda Jackson, Brenda Lee), però la majoria són totalment desconeguts, dels quals se’n sap ben poca cosa, o res; escoltant-los tots, però, ens adonem que la música de les grans estrelles del rockabilly no és tan diferent de la que feien molts altres, i amb això s’intueix que l’èxit comercial i mediàtic depèn molt sovint de factors extramusicals i de la sort.

De tots els famosos del rockabilly mencionats més amunt, potser el menys conegut és Johnny Burnette (1934-1964), segurament perquè va morir prematurament d’un accident l’any 1964. Va ser un cantant popular entre 1960 i 1964, i juntament amb el seu germà gran, Dorsey Burnette i el seu amic Paul Burlison, van fundar el grup The Rock and Roll Trio (1952). Tot i això, el salt a la fama es va fer quan va començar la seva carrera en solitari. És considerat al costat d'altres grans artistes, un dels últims ídols teenage d'aquest moviment. Va conrear sobretot el subgènere del rockabilly i la balada melòdica dels anys seixanta. És internacionalment reconegut per cançons com Dreamin  i You're Sixteen.



Rockabilly boogie
Johnny Burnette

Lonesome traint
Johnny Burnette

The Rock and Roll Trio va ser un grup de rockabilly nord-americà format a Memphis, Tennessee, durant la dècada de 1950. També eren coneguts com Johnny Burnette and the Rock and Roll Trio i el Johnny Burnette Trio.


Honey Hush
The Rock and Roll Trio

Dorsey Burnette (1932-1979) cantant de rockabilly, germà gran de Johnny Burnette i membre del grup The Rock and Roll Trio. La carrera de Dorsey en solitari no va ser gaire exitosa, Juarez Town va ser una de les poques cançons seves que va entrar a les llistes, arribant al número 23 de l'Hot 100.

 

Juarez Town
Dorsey Burnette

It's late
Dorsey Burnette


The Collins Kids – El duo germà-germana va gravar alguns dels rockabilly més "blanc-i-calents" abans que cap dels dos hagués arribat als 16 anys. Els seus èxits a la dècada de 1950 estaven orientats als nens, però el seu cant i joc contagiosos van creuar generacions El guitarrista Larry Collins tocava el rock'n'roll amb una guitarra de doble mànec molt abans que Jimmy Page. 

 

Shortnin' Bread Rock
The Collins Kids

Beetle-Bug-Bop
The Collins Kids

Lorrie Collins, la germana gran de Larry, i l’ídol adolescent Ricky Nelson van formar un duo que va actuar en populars programes musicals de la televisió americana. 


Just Because
Ricky Nelson & Lorrie Collins


Ronnie Dawson – Dawson va escoltar música rock and roll i va participar en un concurs de talents local que va acabar guanyant. Tenia 12 o 13 anys quan va gravar rockabilly a finals de la dècada de 1950. La seva veu era tan aguda que sonava com un Gene Vincent prepubescent. Però els seus discos són molt valorats pels fans de rockabilly, especialment el frenètic Action Packed.

 

Action Packed
Ronnie Dawson

  

Do Do Do
Ronnie Dawson

Rockin' Bones
Ronnie Dawson


Janis Martin és considerada una de les dones pioneres del rockabilly. No obstant, no va aconseguir el reconeixement que mereix, i hi ha pocs llibres, pel·lícules i informació a Internet sobre la seva història. Va ser una de les poques dones que va sobresortir en la música rock and roll,  un camp dominat pels homes durant la dècada de 1950. Martin va ser sobrenomenada l'Elvis femenina pels seus moviments de ball a l'escenari, similars als d' Elvis Presley 

 

Bang bang
Janis Martin

Let's Elope Baby
Janis Martin



Wanda Jackson – El rockabilly era un camp principalment masculí, però Jackson era de les poques cantants de rockabilly femenina que podia competir amb el millor d'ells. Potser la vocalista femenina amb més rauxa del rock anterior a Janis Joplin. Va tornar a la música country després de la dècada de 1950. Si voleu saber més coses de Wanda Jackson cliqueu aquí. 

 

Whole Lotta Shakin Going On
Wanda Jackson 

Funnel Of Love
Wanda Jackson 



Brenda Lee, cantant nord-americà de rockabilly, country, soul i rhythm & blues, va ser ídol adolescent (Princesa del Pop) durant les dècades de 1950 i de 1960. Mentre assolia tots els tops de les llistes country comencen a sorgir temes amb altres influències que li obren les portes del triomf internacional. 

 

Let's Jump The Broomstick
Brenda Lee

Bigelow Little
Brenda Lee


Bobby Lee Trammell (1934-2008). Segurament per culpa del seu caràcter, la carrera de Bobby Lee no va aconseguir ser gaire reeixida. Una vegada, per protestar contra la negativa d'una emissora de ràdio de Los Angeles a reproduir el seu disc, es va enfilar a la part superior d'una torre d'emissió, però quan l'estructura va començar a trontollar, va haver de ser rescatat per les autoritats locals, i se li va prohibir actuar a l'estat. En una altre ocasió, Trammell es va barallar amb Jerry Lee Lewis abans d'un concert i va acabar destruint el piano de Lewis. Quan les històries de la mala conducta de Trammell van circular entre els promotors, va ser eficaçment rebutjat com a intèrpret públic a tot arreu. 

 

Shirley Lee
Bobby Lee Trammell

I Sure Do Love You Baby
Bobby Lee Trammell



Una de les característiques en què més sovint pensem quan es parla de rockabilly és en el famós estil vocal “sanglotant”. Elvis, Buddy Holly, Carl Perkins i molts altres van utilitzar aquesta tècnica en diferents graus en gravar les pistes fonamentals de rockabilly. Però el rockabilly no sempre era música vocal. Diversos grans temes instrumentals d’aquest estil també ocupen un lloc a la història. És evident la influència que va tenir el rockabilly instrumental en grups d’estils una mica posteriors, com els surfistes The Venture o els britànics The Shadows.

Billi Justis (1926-1982) va ser un músic, compositor i arranjador musical pioner del rock and roll nord-americà, més conegut per la seva cançó Raunchy, de 1957.

 

Raunchy
Billi Justis

El considerable èxit de Duane Eddy durant els darrers anys cinquanta i principis dels seixanta va demostrar que no es necessita una tècnica enlluernadora per ser un bon guitarrista de rock'n'roll. En aquella època, tots els clubs i sales de ball vibraven amb el so de guitarres que n'imitaven l'estil. Va popularitzar l'estil guitarrístic anomenat twang, inspirat en el Country i el Western. 

 

Shazam
Duane Eddy


Carl  Mann (1942-2020) va ser un cantant i pianista de rockabilly de West Tennessee. Un nen prodigi musical, va aprendre a tocar la guitarra als vuit anys, va cantar a l'església i als onze també va començar a interpretar cançons country per a espectacles de talent. El 1957, als 15 anys, Mann va llançar el seu primer senzill a Jaxon Records, Gonna Rock and Roll  / Tonight Rockin' Love.

Gonna Rock And Roll Tonight
Carl  Mann

Tonight
Rockin' Love
Carl  Mann

El 1959, amb Sun Records, va llançar la versió rockabilly de Mona Lisa de Nat King Cole. Va ser el primer èxit de Mann, de setze anys, aconseguint el número 24 de la llista de singles R&B dels EUA i el número 25 del Billboard Hot 100.  Finalment, va vendre un milió de discos.

 

Mona Lisa
Carl  Mann


Sonny Burgess (1929-2017) va ser un guitarrista i cantant de rockabilly nord-americà. El 1954, després d'una estada a l'exèrcit dels EUA (1951–53), Burgess va formar la banda The Pacers. El primer disc de la banda va ser Red Headed Woman l'any 1956 per a Sun Records. L'altra cara va ser We Wanna Boogie. Tots dos van ser escrits per Burgess. Igual que altres artistes mencionats aquí, se li va escapar l’èxit de les llistes. 

 

Red Headed Woman
Sonny Burgess & The Pacers

We Wanna Boogie
Sonny Burgess & The Pacers



Hayden Thompson (1938) és un cantant, compositor i músic de rockabilly nord- americà. El 1957 va fer un enregistrament inèdit, Love My Baby, que es va publicar al segell Phillips International, i Thompson va fer una gira al costat de Sonny Burgess i Billy Lee Riley.


Love My Baby
Hayden Thompson


Billy Lee Riley (1933-2009) va ser un músic, cantautor i productor discogràfic nord-americà de rockabilly . Els seus enregistraments més memorables inclouen Rock With Me Baby, Flyin' Saucers Rock and Roll  i Red Hot. Bob Dylan va dir de Billy Lee Riley: "Era un autèntic original. Ho va fer tot: tocava, cantava, escrivia. Hauria estat una estrella més gran, però va venir Jerry Lee. I ja saps què passa quan arriba algú així. Simplement no tens cap oportunitat." 

 

Rock With Me Baby
Billy Lee Riley

Flyin' Saucers Rock and Roll
 
Billy Lee Riley

 

Red Hot
Billy Lee Riley


Bob Luman (1937-1978) va ser un cantautor de country i rockabilly nord-americà. El 1956, va guanyar un concurs de talents que li va valer una aparició al programa radiofònic de country Louisiana Hayride. Per als Hayride, Luman va formar una banda de suport anomenada Shadows. El 1957, la banda va signar amb Imperial Records, on van gravar All Night Long i Amarillo Blues. 

 

All Night Long
Bob Luman and The Shadows

 

Amarillo Blues
Bob Luman and The Shadows

 

Ready Teddy
Bob Luman

 

This Is The Night
Bob Luman and The Shadows

 

S’ha d’aclarir que aquest Shadows no és el grup anglès que va començar als anys 1950 acompanyant Cliff Richard i que va popularitzar la cançó instrumental Apache. Aquest Shadows és un grup de música country i rockabilly estatunidenc liderat pel guitarrista James Burton.

James Edward Burton (1939) té una merescuda reputació com un dels millors guitarristes de country i de rock... Des de la dècada de 1950, Burton ha gravat i actuat amb una gran varietat de cantants, com Bob Luman, Ricky Nelson, Elvis Presley (va ser líder de la banda TCB de Presley ), The Everly Brothers, Johnny Cash, John DenverEmmylou Harris, Judy Collins, Jerry Lee Lewis, Elvis Costello, Roy Orbison ... 

 

Polk Salad Annie
James Burton

Hello Mary Lou
Ricky Nelson
(amb solo de James Burton)


Charlie Feathers (1932-1998) va ser un dels músics nord-americà més associats a l'escena rockabilly dels anys 50. Encara que inicialment no va ser reconegut per les seves contribucions al rockabilly, posteriorment s’ha reconegut el seu mèrit i ha estat citat com una influència per diversos músics. El seu estil vocal teatral, d'estil singlot, enèrgic i rockabilly va inspirar una generació posterior de vocalistes de rock. 

 

That Certain Female
Charlie Feathers

Can't Hardly Stand It
Charlie Feathers

 

Malcolm Yelvington (1918-2001) va ser un músic nord-americà de rockabilly i country. Nascut a Covington, Tennessee, va publicar un disc a Sun Records el 1954, just després d'Elvis Presley. 

 

Rockin' with My Baby
Malcolm Yelvington


El cantant / compositor i llegenda del rockabilly nascut el 1942 a Nova Orleans Jim Oertling va morir a casa seva el 10 de juliol de 2020.  El 1963 va publicar l'èpic single de rockabilly Old Moss Back, utilitzant la seva veu semblant a Elvis. Va seguir amb un altre senzill abans de gravar la joia del rockabilly Louisiana Gambler. 

 

Old Moss Back
Jim Oertling

Louisiana Gambler
Jim Oertling


Pat Cupp (1938) és un guitarrista de rockabilly nord-americà. Va treballar com a solista, però també va fer una gira al costat de Carl Perkins i Johnny Cash.  Cupp recorda: "En Carl va saber que anava a fer una sola actuació. Va venir i em va preguntar si voldria pujava a l'escenari amb ell. Em va emocionar, no em podia creure que un dels caps de cartell del programa em fes aquell favor". 

 

That Girl of Mine
Pat Cupp

Do Me No Wrong
Pat Cupp


Vernon Taylor (1937) és un músic de rockabilly nord-americà. Després de llançar dos senzills que van fracassar, la casa discogràfica Dot. Records va cancel·lar el seu contracte.

 

I´ve Got The Blues
Vernon Taylor

Taylor va signar després amb Sun Records de Sam Phillips i el 1958 Vernon va gravar el senzill Today Is A Blue Day / Breeze. El segon senzill de Sun va ser llançat 1959 i després que cap cançó tingués èxit, Taylor va acabar la seva carrera musical, dedicant-se a la seva família i a una carrera empresarial. 

 

Today Is A Blue Day
Vernon Taylor

Breeze
Vernon Taylor


Johnny Horton (1925-1960) va ser un cantant i músic nord-americà. Inicialment interpretant música country, després Horton va interpretar cançons de rockabilly.  És més conegut per una sèrie de cançons country inspirades en la història que es van convertir en èxits internacionals. 

 

Tell My Baby I Love Her
Johnny Horton

Honky tonk man
Johnny Horton



Billy Barton (1929-2011 ) va ser un músic de country i rockabilly nord-americà. Barton va gravar cançons amb Johnny Horton durant la seva llarga carrera i també va escriure temes per a Benny Martin i Rose Maddox.

 

Crazy Lover
Billy Barton

Monkey Business
Billy Barton

 

Bawlin' Baby
Johnny Horton & Billy Barton


Rose Maddox  (1925-1998) va ser una cantautora i violinista country nord-americana, que va ser la cantant principal dels Maddox Brothers & Rose abans d'una exitosa carrera en solitari. Els seus estils musicals barrejaven música hillbilly , rockabilly i gòspel . A partir de 1957, Rose va començar una carrera en solitari. El seu èxit més gran, Sing a Little Song of Heartache, va assolir el número 3 de les llistes country a finals de 1962. Aleshores va començar a especialitzar-se en enregistraments de bluegrass. 

 

Sing a Little Song of Heartache
Rose Maddox  

North To Alaska
Rose Maddox  


Tommy Blake (1931-1985) va ser un cantant i compositor de rockabilly nord -americà actiu entre els anys 50 i els 70. Considerat com un compositor hàbil, Blake va escriure diverses cançons que després van ser gravades per artistes de rock i country, com Johnny Horton, George Jones i Johnny Cash, entre d'altres. També va aconseguir un èxit modest com a artista de gravació de Sun Records, però no va poder gravar un èxit nacional ell mateix, fet que va frustrar Blake més tard a la seva vida. Ha rebut elogis per les seves contribucions al rockabilly.

 

Koolit

Tommy Blake


Tomy Blake va oferir la cançó  Honkey Tonk Mind a Johnny Horton. Aquest va llançar ràpidament la seva versió sota el títol The Woman I Need. Mentre Horton va gaudir d'un èxit del Top 10 a les llistes de country de Billboard, la interpretació de Blake va quedar oblidada. 

 

The Woman I Need
Johnny Horton


George Jones (1931- 2013) va ser un cantant country nord-americà conegut per la seva llarga llista d'èxits, veu i frases distintiva i el seu matrimoni amb Tammy Wynette. 

 

I'm A One Woman Man
George Jones

White lightning
George Jones


 

No volent utilitzar el seu nom real i posar en perill la seva reputació com a artista country, Starday Records el va publicar alguns rockabilly de George Jones sota el pseudònim de Thumper Jones. 

 

Rock It
Thumper Jones

Maybe Little Baby
Thumper Jones


Bill Goodwin (1930) és un músic de country i rockabilly nord-americà. Goodwin va començar la seva carrera el 1958. Els primers senzills, With the Teenage Blues, es van publicar a través de Starday Records. A la discogràfica Dixie Records va publicar el senzill Your Lying Ways.

 

With the Teenage Blues
Bill Goodwin
 

Your Lying Ways
Bill Goodwin

Jack Earls (1932) és un cantant de country i rockabilly nord-americà. La sessió d'enregistrament per Phillips va donar com a resultat les cançons Slow Down i Hey Jim. Phillips va llançar Slow Down amb el seu propi Sun Records sota el nom de Jack Earls & The Jimbos, i la cançó es va convertir en un èxit regional. 

 

Slow Down
Jack Earls & The Jimbos


Warren Smith (1932-1980) va ser un cantant i guitarrista nord-americà de rockabilly i música country. El primer disc de Smith seria Rock 'n' Roll Ruby, una cançó, segons Smith, escrita per George Jones i venuda a Cash per 40 dòlars. El 1956, Rock 'n' Roll Ruby havia arribat al número 1 de la llista de pop local; aquest disc, el seu primer per a Sun, va superar els primers llançaments de Sun d'Elvis Presley, Johnny Cash i Carl Perkins. 

 

Rock 'N' Roll Ruby'
Warren Smith

So Long I'm Gone
Warren Smith


Conway Twitty (1933-1993) va ser un cantant nord-americà, un dels artistes més premiats de la música country als Estats Units durant el segle XX. La major part de la seva trajectòria professional la va desenvolupar com a cantant country, encara que també va arribar a tenir èxit amb el rockabilly, el rythm & blues i la música pop.

 

Rockabilly
Conway Twitty

Ray Smith (1934-1979) va ser un músic de rockabilly nord-americà que durant la seva carrera va gravar per a moltes discogràfiques.  El 1960 va tenir un gran èxit amb la cançó Rockin' Little Angel el 1960, una part de la melodia de la qual la va prendre de la cançó de 1844 Buffalo Gals.  El disc va vendre més d'un milió de còpies, guanyant un disc d'or. 

 

Rockin' Little Angel
Ray Smith

Buffalo Gals
The Pickard Family

 

Rockin' Bandit
Ray Smith


El duet de rockabilly nord-americà Wade and Dick, format per Wade Moore i Dick Penner, van gravar un senzill el 1957 a Sun Records de Memphis (Tennessee). 

 

Bop Bop Baby
Wade and Dick

    Don't Need Your Lovin' Baby
Wade and Dick

  

Narvel Felts (1938) és un cantant nord-americà de música country i rockabilly. Conegut per la seva veu de tenor alt i falset, Felts va gaudir del seu major èxit durant la dècada de 1970, el més famós Reconsider Me de 1975. 

 

My Babe
Narvel Felts

Reconsider Me
Narvel Felts


The Big Bopper (1930-1959), va ser un cantant nord-americà. El major èxit de la seva carrera va ser Chantilly Lace, que va arribar a ser número 1 el 1958. Va morir en un accident aeri al costat de Buddy Holly i Ritchie Valens, en el que es coneix com «El dia que va morir la música».

 

Chantilly Lace
Big Bopper


00000000000


Els pocs intèrprets estrella del rockabilly eren només la punta de l'iceberg. El rockabilly de Pat Cupp, els primers Burnette Brothers, Andy Star, Charlie Feathers, Mac Curtis, Sonny Fisher i molts més, no va causar absolutament cap impressió a les llistes pop. Alguns d’ells van gaudir de força èxit durant uns anys, altres la glòria efímera dels one-hit wonder, i la majoria ni això. Però entre tots van crear un cos extraordinari de música digne que va marcar una tota una època.


  

You're Just My Kind
Will Mercer

Ballad of St. Marks
Will Mercer



Gone Gone Gone
Jerry Mercer

 

Long Sideburns 
Bolean Barry

 

Lovestruck
Jerry McGill

 

  
Mad man
The Poorboys

 

Corrine Corrina
J.W. Grubbs

Walking With Memories
Joe Montgomery 




Rockin' Rollin' Stone
Andy Starr

 

Frantic party
Bonnie Guitar

 

Grandaddy's Rockin'
Marc Curtis

Rockin Daddy
Sonny Fisher

 


El 1960, l'empresa comercial havia reemplaçat l'energia frenètica, els ritmes saltants i les veus del sud difuminades amb canvis d'acords evidents, una producció polida i sons nous. Els rockabillies es van mantenir anònims o van canviar la seva música per satisfer els gustos d'un mercat adolescent en expansió. Compareu Honey Hush de Johnny Burnette amb el seu Dreamin; Ooby Dooby de Roy Orbison amb Only The Lonely; Red Hot de Bob Luman amb Let's Think About Living' o, encara més obvi, Good Rockin' Tonight d'Elvis amb It's Now Or Neve.

 

Honey Hush
Johnny Burnette


Dreamin
Johnny Burnette


Ooby Dooby
Roy Orbison


Only The Lonely
Roy Orbison


Red Hot
Bob Luman

Let's Think About Living'
Bob Luman


Good Rockin' Tonight
Elvis Presley

It's Now Or Neve
Elvis Presley



00000000000

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada