dimecres, 17 de novembre del 2021

126.- Wanda Jackson

 Text de l’article Wanda Jackson de Viquipèdia


 

Wanda Jackson (Oklahoma, 1937) és una cantant, compositora, pianista i guitarrista estatunidenca ja retirada, va tenir molt èxit a mitjan dècada del 1950 i 1960. És reconeguda com una de les primeres cantants femenines populars de rockabilly, i una artista pionera del rock and roll. Se la coneix com la Reina del Rockabilly.

Jackson barrejava música country amb el ràpid rockabilly, sovint enregistrant-los en les cares oposades d'un mateix disc. A mesura que la popularitat del rockabilly decreixia a mitjans dels anys seixanta, va passar a desenvolupar una carrera d'èxit en la música country més popular amb una sèrie d'èxits entre 1966 i 1973, com ara A Woman Lives for Love i Fancy Satin Pillows. Va tenir un ressorgiment de popularitat a la dècada dels vuitanta entre els revivalistes rockabilly a Europa i els fans més joves d'Amèrica.

 

A Woman Lives for Love

Fancy Satin Pillows
.



·<><><><><><>·


Inicis

Wanda Jackson va néixer a Maud (Oklahoma). De petita el seu pare la va portar a veure actuacions de Spade Cooley, Tex Williams i Bob Wills, que van deixar en ella una impressió perdurable. 

Shame On You
Spade Cooley

The Killer
Tex Williams

San Antonio Rose
Bob Wills

 

Jackson va començar la seva carrera professional mentre encara assistia al Capitol Hill High School, a Oklahoma City, després de ser descoberta per Hank Thompson el 1954, qui l'havia sentit cantar en una emissora de ràdio local. 

 

The Wild Side Of Life (1951)
Hank Thompson

 Wanda i Hank

 

Va gravar algunes cançons al seu segell, Capitol Records, com ara You Can't Have My Love, un duet amb el líder de banda de Thompson, Billy Gray. La cançó va ser llançada com a senzill el 1954 i va arribar al número 8 de la llista de country. Jackson va demanar a Capitol que la contractés, però va ser rebutjada pel productor Ken Nelson, que li va dir: "Les noies no venen discos". Jackson va acabar signant per Decca Records el 1954, amb setze anys.


If You Don't, Somebody Else Will (1954)
Wanda Jackson And Billy Gray


You Can't Have My Love (1954).
Wanda Jackson And Billy Gray


1955–1959

Del 1955 al 1960 va formar part del repartiment habitual d'Ozark Jubilee, un programa d'ABC-TV d'actuacions de música country que es feia a Springfield (Missouri).


Wasted 
(Ozark Jubilee, 1956)
Wanda Jackson

Amb Decca va publicar 6 senzills, tots ells en el més pur estil country, com The Right to Love, Tears At the Grand Ole Opry, It's The Same World i I Cried Again. 

 

The Right to Love 
(1954)

 

Tears At the Grand Ole Opry 
(1955)

 

It's The Same World (Wherever You Go
(1955)

I Cried Again 
(1955)

Després de graduar-se a l'escola secundària, Jackson va començar a fer gires amb el seu pare com a mànager. Sovint compartia cartell amb Elvis Presley, qui la va animar a cantar rockabilly, i el 1955 van estar sortint breument mentre estaven de gira.


Wanda i Elvis

El 1956, dos anys després de fitxar per Decca, Ken Nelson es va retractar d'allò que li havia dit i va fer-li una oferta per gravar amb Capitol i sortir de gira amb els artistes que ja estaven a primera línia aquella època: Johnny Cash, Jerry Lee Lewis, Gene Vincent (que formava part de la plantilla d'artistes de Capitol), i Buddy Holly entre d'altres.

Aquell any va enregistrar diversos senzills en els que acostumava a barrejar country amb rock and roll. Si la cara A era un rockabilly  (I Gotta Know), la cara B era un country (Half As Good a Girl). 

 

I Gotta Know

Half As Good a Girl

Si a la cara A hi havia un country  (Silver Threads And Golden Needles), a la cara B hi havia un rockabilly (Hot Dog ! That Made Him Mad). 

 

Silver Threads And Golden Needles

Hot Dog ! That Made Him Mad


Els vestits que duia Jackson als escenaris durant aquests anys sovint eren dissenyats per la seva mare. A diferència de la indumentària tradicional que portaven les cantants de música country de l'època, duia vestits amb serrells, talons alts i arracades llargues. S'ha afirmat que és la dona que va introduir el "glamour a la música country".

 



 



Wanda Jackson va continuar enregistrant més senzills rockabilly durant aquella dècada amb el productor Ken Nelson. Jackson va insistir a Nelson que fes sonar els seus discos com els dels seus companys de segell Gene Vincent i els Blue Caps, i Nelson va reunir nombrosos i experimentats músics, entre ells el pianista de rock and roll Merill Moore i el llavors desconegut Buck Owens. Amb un estil vocal únic i un material excel·lent, Jackson va crear part del rock and roll més influent de l'època. 

 

Rock Rockola
Merill Moore

Love's Gonna Live Here
Buck Owens


A finals de la dècada del 1950, Jackson va gravar i publicar diverses cançons rockabilly, incloent Money Honey, Mean, Mean Man, Fujiyama Mama (que va arribar al número 1 al Japó) i Honey Bop, tot i que les cançons van ser només èxits regionals. Al febrer i març de 1959 va fer una gira pel Japó. 

 

Money Honey
 

Mean, Mean Man

 

Fujiyama Mama

Honey Bop




1960–1964: Reina del rockabilly

El 1960 Jackson va tenir un èxit pop al Top 40 amb Let's Have a Party, una cançó que Presley havia gravat tres anys abans.

 

Let's Have a Party

Va estar al capdavant de concerts amb la seva pròpia banda, que va batejar com a The Party Timers, i hi destacaven el pianista Big Al Downing i el guitarrista Roy Clark, pràcticament desconegut en aquell moment. 


 

Please Come Home
Big Al Downing

Caravan
Roy Clark

 

 

By The Time You Get To Phoenix
Wanda Jackson and the Party Timers

A Girl Don't Have to Drink to Have Fun
Wanda Jackson and the Party Timers


La seva carrera musical també abastà les tendres i ensucrades balades estil Presley, com Right or Wrong, escrit per ella mateixa, i In the Middle of a Heartache, que va assolir el número 6 en el Top 40.

 

 

Right or Wrong

In the Middle of a Heartache


L'èxit inesperat dels seus discos va portar Capitol a llançar diversos àlbums compostos pel seu material de la dècada del 1950, com ara Rockin' with Wanda (1960) i There is a Party Goin' On, que incloïa els rock and roll Tongue Tied i Hard-Headed Woman. 

 

Tongue Tied

Hard-Headed Woman

Els seus dos àlbums de 1961 i 1962, Right or Wrong i Wonderful Wanda, comptaven amb cançons com Sticks And Stones i Seven Lonely Days. 

 

Sticks And Stones

Seven Lonely Days


El 1963, Jackson va gravar un altre àlbum, Two Sides of Wanda, que incloïa música rock and roll i country, com ara una versió de Whole Lotta Shakin' Goin' On, de Jerry Lee Lewis i la cançó country  que va popularitzar Kitty Wells l’any 1955, Making Believe. L'àlbum va fer-li guanyar a Jackson la seva primera nominació al Grammy, a la millor interpretació vocal femenina de country. 

 

Whole Lotta Shakin' Goin' On

Making Believe



1965–1979: country i gòspel

A principis de 1965, Jackson va ser convidada per Electrola, el soci alemany de distribució de Capitol, per a gravar en alemany. El seu single de debut en alemany, Santo Domingo / Morgen, ja morgen, gravat als estudis d'Electrola a Colònia, va ser un gran èxit al país, assolint el número 5 de les llistes oficials alemanyes i l'1 de les llistes de Bravo, la revista d'adolescents més influent d'Alemanya. Durant els mesos que van seguir a l'èxit de Santo Domingo a les llistes, Jackson també va tornar a gravar algunes de les seves cançons alemanyes en neerlandès i en japonès. L'èxit de Santo Domingo va impulsar la gravació de vuit senzills més en alemany fins al 1968, que també van ser llançats en un àlbum, Made in Germany. El seu darrer senzill alemany va ser gravat el 1970. 

 

Santo Domingo

Morgen, ja morgen

Des de 1965, Jackson es va centrar més exclusivament en el country tradicional, ja que el rockabilly va disminuir en popularitat, i va tenir un seguit d'èxits del Top 40 durant els següents deu anys. El 1966 va publicar dos senzills que van assolir el Top 20 de country, Tears Will Be the Chaser for Your Wine i The Box It Came In. 

 

Tears Will Be the Chaser for Your Wine

The Box It Came In
 

Els anys 1970 i 1971 va tenir els seus últims Top 20 de country amb A Woman Lives for Love (la seva segona nominació al Grammy) i Fancy Setins Pillows. Va seguir el lideratge de Kitty Wells com a segona vocalista femenina de country en tenir el seu propi programa de televisió sindicat, Music Village, del 1967 al 1968. 

 

A Woman Lives for Love

Fancy Setins Pillows

Al començament de la dècada del 1970, a petició dels seus fills, Jackson i el seu marit van començar a assistir regularment a l'església i es van convertir en cristians, fet que, segons va dir, va salvar el seu matrimoni. Llavors va començar a enregistrar cançons i àlbums de gòspel, com ara Praise the Lord (1972). 

 

The King Is Coming
(Praise the Lord)

People Gotta Be Loving
(Praise the Lord)


Després que el segell Capitol l'acomiadés va gravar diversos àlbums per a petites discogràfiques religioses i va fer tours a esglésies evangèliques per tot el país amb el seu marit. Jackson volia enregistrar una barreja de música country i gòspel als seus àlbums, però tanmateix, els segells religiosos no hi estaven interessats. 

I Love You Jesus



Retorn al rockabilly

A principis dels anys vuitanta Wanda Jackson va ser convidada a Europa a tocar i gravar material rockabilly quan els revivalistes la van buscar, i durant aquella dècada va anar de gira regularment per Escandinàvia, Anglaterra i Alemanya. Abraçant ara la seva història de rock and roll, Jackson va llançar l'àlbum Rockabilly Fever el 1984, el seu primer àlbum profà en una dècada i el seu primer enregistrament de música rock en més de vint anys.


Rockabilly Fever

 

Oh Boy

 

Sweet Nuthin's

Breathless



Les gravacions clàssiques de rockabilly de Jackson van ser una influència i una inspiració importants per a una nova generació de vocalistes femenines de música country, entre elles Rosanne Cash, Pam Tillis, Jann Browne i Rosie Flores



Seven Year Ache
Rosanne Cash

 


Maybe It Was Memphis
Pam Tillis

 


My Shoes Keep Walking Back To You
Jann Browne


Little, But I'm Loud
Rosie Flores


El 2009, amb 72 anys, es va unir a Jack White per gravar The Party Ain't Over. En aquest vídeo,  podem veure Wanda Jackson interpretant Thunder on the Mountain de Bob Dylan, cançó que pertany a quest àlbum. 


Thunder on the Mountain



<> · <> · <> · <> · <> · <>

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada