dimecres, 4 de març del 2020

47.-One-hit wonders


Es consideren One-hit wonder els cantants o grups que han aconseguit l’èxit amb una sola cançó, situant-la entre les 40 primeres de la llista Billboat Hot 100És a dir, que una única vegada han estat entre els 40 primers d’aquesta llista.
 

La revista setmanal Billboat publica aquesta llista des de 1958, classificant les 100 primeres cançons més populars, independentment del gènere musical a què pertanyin.




Billboard:  Revista setmanal estatunidenca especialitzada en informació sobre la indústria musical. Manté diverses llistes musicals internacionalment reconegudes entre les quals es troben les cançons i àlbums més populars en diverses categories, tot això setmanalment. La llista més famosa, Billboard Hot 100, classifica les 100 primeres cançons independentment del gènere musical a què pertanyin. Billboard 200 és un llistat dels 200 àlbums musicals més venuts dels Estats Units.



Va ser fundada el 1894. Inicialment s'ocupava d'entreteniments, però la cobertura musical va créixer fins al punt que en els anys 50 els altres temes van ser separats i publicats en una revista independent.
A finals dels anys cinquanta, el rock’n’roll havia superat la primera etapa, l’etapa més subversiva, més negra. L’expansió comercial, arribant als joves blancs i a la societat més conservadora, va condicionar la seva evolució. En aquest canvi de dècada, ens trobem amb l’onada de cantants teenagers, el rockabilly, els balls de moda (twists), comencen a sorgir  grups instrumentals,  irromp amb força el surf californià i, sobretot, entre la frivolitat i la candidesa, persisteix el Doo-wop. 

Get a Job (1957)
The Silhouettes

Get a Job és una cançó de The Silhouettes editada al novembre de 1957. Va assolir el lloc número 1 a les llistes de singles de pop i R&B de Billboard al febrer de 1958.
Amb aquest panorama, les cases discogràfiques competeixen en vendre discos -la ràdio i la televisió també són part implicada en aquest negoci-, i promocionen cantants i grups que, encara que siguin flor d’un dia, donen substanciosos rèdits. 


Lollipop és una cançó pop escrita per Julius Dixson  i Beverly Ross el 1958. Primer va ser gravada pel duo Ronald & Ruby  i després, amb més èxit, per The Chordettes. La cançó és una de les favorites de la música de barberia.

Lollipop  (1958)
The Chordettes

Lollipop  (1958) (Doo-wop)
Ronald & Ruby

Quan es va saber que Ronald (Ronald Gumps)  i Ruby (Beverly Ross)  eren un duo interracial, les aparicions televisives que havien estat reservades prèviament es van cancel·lar i l'interès per la cançó va disminuir.

Julius Dixson  i Beverly formaven una rara combinació musical d'un home afroamericà i una dona blanca a la dècada de 1950. El seu primer gran èxit va ser Dim, Dim The Lights, que Bill Haley va gravar en 1954 i a les llistes Billboard va arribar a l’onzè lloc.

Dim Dim the Lights (1954)
Bill Haley and his Comets



Rockin' Robin (1958)
Bobby Day

Leon René va ser un compositor nord-americà de cançons de pop, R & B i rock and roll i un productor discogràfic en les dècades de 1930, 1940 i 1950. De vegades feia servir el pseudònim de composició Jimmy Thomas o Jimmie Thomas.
Rockin 'Robin és una cançó escrita per Leon René sota el pseudònim de Jimmie Thomas, i gravada per Bobby Day el 1958. Va ser el major èxit de Day, convertint-se en un èxit número dos al Billboard Hot 100


És conegut per la seva reeixida cançó When the Swallows Com Back to Capistrano. La cançó, escrita com un homenatge a la tornada anual de les orenetes a la primavera al penya-segat Mission San Juan Capistrano al sud de Califòrnia.






Quan les orenetes tornen a Capistrano
Aquest és el dia que vas prometre tornar a mi
Quan vas xiuxiuejar "Adéu" a Capistrano
Va ser el dia què l'oreneta va volar a la mar

When The Swallows Come Back To Capistrano
The Ink Spots

Book of Love és una cançó de rock and roll / doo-wop, originàriament de The Monotones. Va ser escrit per tres membres del grup, Warren Davis, George Malone i Charles Patrick.

Book of Love (1958) (Doo-wop)
The Monotones

Els Monotones eren un grup vocal estatunidenc de sis membres, dels anys 50 i d’estil doo-wop. Es considera un One-hit wonders, ja que el seu únic èxit va ser Book of Love, que va assolir el punt número 5 en el Top Billboard el 1958.

.
És sorprenent la fixació per la cadència harmònica del Doo-Wop en la música d’aquests anys. En trobarem bastants exemples més.

Entre aquestes cançons de vida efímera hi trobem alguna curiositat interessant, com aquesta adaptació d’un espiritual negrà que en la veu de la cantant anglesa Laurie London es va convertir en un èxit l’any 1958.


He's Got The Whole World In His Hands (1958)
Laurie London


Com a curiositat, el 1978 els seguidors de l’equip britànic de futbol Nottingham Forest F.C. van adoptar aquest cant (Tenim el món sencer a les nostres mans) com a himne popular, en la versió del grup Paper Lace

We Got The Whole World In Our Hands
Nottingham Forest  Paper Lace

To know him is to love him (1958)
The Teddy Bears
To know him is to love him  és una cançó escrita per Phil Spector, inspirada en paraules sobre la làpida del seu pare, "Conèixer-lo va ser estimar-lo." Va ser enregistrada per primer cop pel grup vocal del qual ell era membre, els Teddy Bears. El seu enregistrament va passar tres setmanes al número 1 de la llista de la Billboard Hot 100 el 1958.  

Sea Cruise (1959)
Frankie Ford
Sea Cruise és una canço escrita per Huey "Piano" Smith and His Clowns. L’any 59, amb la gravació de Frankie Ford, va aconseguir el lloc 14 en les llistes Billboard Hot 100. És destacable l'aire de Boogie d’aquesta cançó,  que evidencia la trajectòria musical del seu compositor, el pianista Huey "Piano" Smith.


Rockin 'Pneumonia
and the Boogie Woogie Flu
Huey "Piano" Smith and His Clow
Huey "Piano", el 1957, va formar una banda, Huey "Piano" Smith and His Clowns, amb Bobby Marxen. Van arribar a les llistes de Billboard amb diversos singles seguits, incloent Rockin 'Pneumonia and the Boogie Woogie Flu.



Hushabye és una cançó escrita per Doc Pomus i Mort Shuman el 1959 pel grup vocal doo-wop The Mystics. Es basa en la cançó de bressol Tots els cavalls bonics. Va passar setze setmanes en el número 20 de Billboard Hot 100.  

All the Pretty Little Horses
Odetta












La cançó Save the last dance for me, de Doc Pomus i Mort Shuman,  cantada per The Drifters va estar tres setmanes en el número 1 de la llista Billboard Hot 100
Hushabye  (1959)
The Mystics

Doc Pomus i Mort Shuman són una de les moltes parelles de compositors americans que escrivien per a les discogràfiques. Són autors de moltes cançons exitoses que van cantar artistes com Joe Turner, Bobby Darin, Fabian, Frankie Avalon, Presley, Drufters ....

Save the last dance for me
The Drifters



Sandy (1959)
Larry Hall


Terry Fell va ser un music de country americà que el 1954 va publicar un senzill amb la cançó  Truck Drivin’ Man que  es  convertí en un clàssic, especialment en l'escena de la música country camionera
"Sandy" és una cançó escrita per Terry Fell i interpretada per Larry Hall. Va aconseguir el 15è lloc en la llista d'èxits dels EE. UU. el 1960.




Truck Drivin' Man
Terry Fell

***

Si heu mantingut l'interès fins aquí escoltant aquestes cançons de vida fugaç (que segurament ben poca gent recorda), i si teniu una certa edat, us agradarà rememorar les 21 que segueixen, perquè, a diferència de les anteriors, aquestes sí que han deixat empremta en la memòria popular, bé en la mateixa versió original One-Hit Wonders o en posteriors interpretacions d'artistes més coneguts.


Hey Baby (1961)
Bruce Channel

Hey! Baby és una cançó escrita per Margaret Cobb i Bruce Channel i gravada per Channel el 1961.  La cançó va aconseguir el número 1 en el Billboard Hot 100 durant tres setmanes.
Do You Love Me (1962)
The Contours

Do You Love Em és un senzill del 1962 gravat per The Contours per al segell Gordy Records de Motown. La cançó va ser escrita i produïda pel Berry Gordy, Jr.  i aconseguí el lloc número 3 en el Billboard Hot 100 durant tres setmanes i el número 1 en la llista Billboard R & B Singles.
Rhythm Of the Rain (1962)
The Cascades

Rhythm of the Rain és una cançó interpretada per The Cascades, publicada al novembre de 1962. Va ser escrita pel membre de la banda de, John Claude Gummoe. El 9 de març de 1963, es va elevar a el número 3 en el Billboard Hot 100, i va passar dues setmanes al número 1 a la Billboard 's Lleugera gràfic. Billboard va classificar el rècord com la cançó número 4 de 1963. 
Tell Him (1962)
The Exciters


Tell Him és una cançó del 1962 que va ser escrita i composta per Bert Berns, que es va popularitzar a través de la gravació de The Exciters. Tell Him va aconseguir el número 4 en el Billboard Hot 100 el gener de 1963.


Just One Look (1963)
Doris Troy

Just One Look és una cançó escrita per la parella de cantants Doris Troy i Gregory Carroll. Amb aquesta cançó, Doris Troy va aconseguir el 1963 el seu únic èxit en la llista Billboard Hot 100 d'Estats Units. També és molt coneguda la versió de The Hollies de 1964.
I Will Follow Him (1963)
Peggy March

I Will Follow Him va ser una cançó interpretada per Little Peggy March. El 1963 va aconseguir el primer lloc de la llista Billboard dels Estats Units i la versió en francès va ser gravada per Petula Clark. La partitura original és de Franck Pourcel i Paul Mauriat, i primerament era una cançó purament instrumental titulada Chariot


Pipeline (1963)
The Chantays

Pipeline és una cançó instrumental de surf rock de The Chantays que es va gravar al juliol de 1962. La melodia, en sintonia amb la popular moda surf de l'època, va pujar ràpidament a les llistes de Billboard Pop, aconseguint el número 4 i convertint-se en un èxit clàssic del seu temps. La melodia és notable per usar arpegis de baix Alberti. 
Dominique (1963 )
The Singing Nun

Dominique és una cançó francesa de 1963, escrita i interpretada per la cantant belga Jeannine Deckers, més coneguda com Soeur Sourire o The Singing Nun. El 1963, durant quatre setmanes, va ser núm.1 a la llista Billboard Hot 100 d'EE. UU.
I Only Want to Be with You (1964)
Dusty Springfield

I Only Want to Be with You és una cançó escrita per Mike Hawker i Ivor Raymonde. El primer single en solitari gravat per la cantant britànica Dusty Springfield va aconseguir el número 4 a la llista de Singles del Regne Unit al gener de 1964. 
Hang On Sloopy (1964)
The McCoys

Hang On Sloopy és una cançó de 1964 de Wes Farrell i Bert Berns, originalment titulada My Girl Sloopy. Quan la va gravar la banda de rock The McCoys el 1965, la cançó va aconseguir el número 1 en el Billboard Hot 100 d'EE. UU. I el número cinc a la llista de singles del Regne Unit.
Eve of Destruction (1965)
Barry MacGuire

Eve of Destruction és una cançó protesta, escrita per P. F. Sloan el 1965. En la seva primera setmana el senzill va debutar en la posició número 103 de la Billboard Hot 100. Però després, el 12 agost Dunhill Records va publicar l'àlbum Barry McGuire Eve of Destruction. El disc va tenir el mèrit de fer que el senzill arribés a la posició número 1. McGuire no aconseguirà mai més entrar a la top 40 de la Billboard Hot 100.
Winchester Cathedral (1966)
The New Vaudeville Band


Winchester Cathedral és una cançó de The New Vaudeville Band, escrita per Geoff Stephens, un dels components del grup. El 1966 va aconseguir el núm. 1 a Canadà en les llistes de singles nacionals RPM 100 i poc després als EE.UU. en la llista Billboard Hot 100.
We'll Sing In The Sunshine (1966)
Gale Garnett

We I'll Sing in the Sunshine és una cançó reeixida de 1964 escrita i gravada per Gale Garnett que va aconseguir el número dos a Canadà, i el número quatre en la llista Billboard Hot 100 dels Estats Units.
Nights in White Satin (1967)
The Moody Blues

Nights in White Satin és una cançó de Moody Blues, escrita i composta per Justin Hayward. Quan es va editar per primera vegada com a single el 1967, va aconseguir el nombre 19 a la llista de singles del Regne Unit i el nombre 103 als Estats Units el 1968. Però quan es va tornar a emetre el 1972, va aconseguir el núm.2 durant dues setmanes a el Billboard Hot 100 dels Estats Units.
A Whiter Shade of Pale (1967)
Procol Harum


A Whiter Shade of Pale és el primer senzill de la banda de rock britànica Procol Harum, emès el 12 de maig de 1967. Va aconseguir el número 1 en la llista de singles del Regne Unit el 1967 i va romandre allí durant sis setmanes. Sense gaire promoció, va aconseguir el número 5 en la llista Billboard Hot 100 en els Estats Units. Una composició amb reminiscències bachianes escrita per Gary Brooker, Keith Reid i Matthew Fisher.
Aquarius - Let The Sunshine In (1967)
The Fifth Dimension

Aquarius / Let the Sunshine In és un popurri de dues cançons per al musical Hair, escrit per James Rado & Gerome Ragni (lletra), i Galt MacDermot (música). Tret com un single per The 5th Dimension, el 1969 la cançó va arribar al número 1 durant sis setmanes als EUA a la Billboard Hot 100.
For What It's Worth (1967)
Buffalo Springfield

For What It's Worth és una cançó escrita per Stephen Stills. Interpretada per Buffalo Springfield, va ser gravada el 1966; editada com a single, va aconseguir el número 7 a la llista Billboard Hot 100 a la primavera de 1967.
Judy in disguise (1968)
John Fred and his playboy band
Judy in Disguise és una cançó que va ser un èxit per a John Fred & His Playboy Band, amb seu a Louisiana, a finals de 1967. La cançó va ser escrita i composta conjuntament per Fred i el seu company de banda Andrew Bernard. Al gener de 1968, la cançó va aconseguir el número 1 als Estats Units



na na hey hey kiss him goodbye (1969)
Steam


Na Na Hey Hey Kiss Him Goodbye és una cançó escrita i gravada per Paul Leka, Gary DeCarlo i Dóna-li Frashuer, atribuïda a una banda llavors fictícia que van anomenar "Steam". Es va convertir en un single pop número 1 en el Billboard Hot 100 a finals de 1969.
Get Together (1969)
The Youngbloods


Get Together és una cançó escrita a mitjans de la dècada de 1960 pel cantant i compositor nord-americà Chet Powers (nom artístic Dino Valenti). El 1967, els Youngbloods van editar la seva versió convertint-se en un èxit menor Hot 100, arribant a el nombre 62. Però la versió de Youngbloods més recordada avui, va ser publicada el 1969, aconseguint el número 5 en el Billboard Hot 100.
In The Year 2525 (1969)
Zager And Evans


In the Year 2525 és una cançó d'èxit de 1968 del duo nord-americà de pop-rock Zager i Evans. Va aconseguir el número 1 a la Billboard Hot 100 durant sis setmanes a partir del 12 de juliol de 1969.


L’altra cara de la moneda dels One-Hit Wonders són els artistes que han gaudit d’una carrera plana d’èxits continuats: The Beatles, Elvis Presley, Michael Jackson...



Hem de tenir clar que la llista Billboard Hot 100  es fa a partir de l’èxit en les vendes de discos. Si es confeccionés una llista establint el criteri de qualitat i no de quantitat, els resultats, possiblement, serien ben diferents. 


***




























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada