dimecres, 16 d’octubre del 2019

27.-Balada inoportuna

Ballad Of October 16th és una cançó de protesta desafortunada. Data de l’any 1940, quan els Estats Units mantenien una política neutral no intervencionista en el conflicte europeu de la Segona Guerra Mundial.

Els intel·lectuals d’esquerra, el moviment sindicalista i el partit comunista defensaven aquesta posició antibel·licista, però el 16 d’octubre de 1940, després d’aprovar-se una llei específica, 1.500.000 homes es van haver de registrar a les llistes per el servei militar obligatori.

El grup de folk nord-americà The Almanac Singers, format per Millard Lampell, Lee Hays, Pete Seeger i Woody Guthrie, es caracteritzava per cantar cançons, majoritàriament anti-guerra, anti-racisme i pro-sindical.

El maig de 1941 van publicar el disc Songs for John Doe que incloïa la Balada del 16 d’octubre

Ballad of October 16
Almanac Singers


Lampell, un dels components d’Almanac Singers, va canviar la lletra de la balada Jesse James i l’adaptà a les reivindicacions pacifistes del moment.


Jesse James
Pete Seeger


Cap altra cançó de pau va ser més popular entre els moviments d’esquerres, inclosos els comunistes. Recordem que en aquell moment Alemanya i la Unió Soviètica havien firmat el Pacte Molotov-Ribbentrop. 


La cançó era un protesta directe contra Roosevelt per la nova llei del servei obligatori i l’allistament dels joves americans.


Oh, Franklin Roosevelt va dir a la gent com se sentia
. Maleïts vam creure el que va dir
. Va dir: "Odio la guerra, i Eleanor també.
Però no estarem fora de perill fins que tots estiguin morts ".


La mala sort per a la Ballad of October 16,  va ser que el 22 de juny, unes setmanes més tard de la publicació del disc Songs for John Doe, Hitler decidís envair l'URSS.

A partir d’aquest moment, The Almanac Singers canvia de posició i comença a posar-se al costat de la política intervencionista. Entre altres coses perquè les consignes del Partit Comunista també canvien radicalment.

En saber que Alemanya havia començat la invasió de Rússia, les primeres paraules que Woody Guthrie va dir a Pete Seeger van ser: "Suposo que ja no cantarem més cançons de pau, ho farem? "

Després dels atacs japonesos a Pearl Harbor, al febrer de 1942, The Almanacs Singers van entrar a l'estudi per gravar un conjunt de cançons que donaven suport a l'esforç de guerra nord-americà. En va sortir el disc Dear Mr. President. 



Dear Mr. President

Liza Jane

Plow Under

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada