diumenge, 21 de maig del 2023

190.- Walking bass

Els exercicis acadèmics d’harmonia clàssica -els principis teoria dels quals es remunten al tractat Traité de l'harmonie réduite à ses principes naturels de Rameau (segle XVIII), que va desenvolupar la funció d’un baix fonamental i que constitueix la base de les teories modernes de la tonalitat-, es realitzen en un format de quatre veus (quatre parts), que corresponen a les tessitures de la veu humana: soprano, contralt, tenor i baix. La formació a quatre parts, a més del cor de veus mixtes, és la disposició natural de les partitures per a teclat (orgue, clavecí, piano).

Un dels primeres grups instrumentals a quatre, més o menys estable, va ser el Consort de violes anglès del segle XVI. Si bé al principi es limita a interpretar transcripcions de peces corals, al segle XVII adquireix el seu propi repertori, sent la fantasia la forma musical estretament vinculada a aquesta formació. Aquest repertori, únic al seu gènere, s'estén a gairebé dos segles i constitueix la música de cambra instrumental més perfecta i elaborada composta a Europa abans de l'era del quartet de cordes clàssic.


In Nomine à 4
William Bird


En l’audició de música a quatre parts, les veus extremes són les més perceptibles, per sobre de les dues interiors que demanen més esforç auditiu per a seguir-les. De les veus exteriors, l’aguda acostuma a portar la melodia principal, mentre que la greu, que correspon al baix, és la que, com es diu habitualment, “sustenta” l’harmonia. En aquesta entrada ens fixarem en aquesta última, en la línia del baix.

En la música medieval occidental -per influència de la música oriental-, era freqüent la presencia d’un bordó instrumental, un acompanyament musical d’una nota greu o acord que es manté sonant de manera continuada durant bona part d'una peça, establint molt sovint el to de la composició. El bordó constitueix la base sobre la qual es desenvolupa la melodia.


Raga Trio


Fas et nefas ambulant
(Carmina Burana)
S.XI-XII

Je vivroie liement/Liement me deport
Guillaume de Machau
(1300-1377)


Amb l’esdeveniment de la polifonia i superats els primers passos (organum, discantus...), les veus van adquirint més llibertat, sempre en una lluita dialèctica entre la consonància i la dissonància. A començaments del Renaixement, la influència de la contenance angloise de John Dunstable, suavitzant les harmonies més adustes de l’ars nova, va arribar als músics de la cort de Borgonya, d’entre els quals destaca Guillaume Dufay,

Durant el segle XV, a França aparegué la tècnica de composició que es coneix amb el nom de fauxbourdon (fals bordó), consistent a afegir dues veus per sota d’un cantus firmus a distància de 4a i de 6a, tot obtenint un moviment paral·lel de les tres veus emmarcat per intervals d’8a i 5a. En veiem un exemple en l’himne Ave Maris Stella de Dufay.

Com tots els himnes de Dufay, Ave Maris Stella està preparat per a tres veus, amb la coneguda melodia del cant com a fonament evident. En aquest cas, Dufay dona a la veu superior una melodia basada en un embelliment del cant gregorià. Acompanyant l'elegant paràfrasi del cant hi ha dues veus més per sota, una veu de tenor intricada (una 6a més baix), i un veu intermèdia (a vegades no escrita) que permet acompanyar l'himne cantant quartes paral·lels sota la melodia principal en tot moment. Es tracta de l'harmonització utilitzant la tècnica d'escriptura paral·lela del fauxbourdon.


Ave Maris Stella
Guillaume Dufay
(1339-1474)


En l’harmonia clàssica, el baix té tendència a ocupar la nota fonamental de l’acord, al menys en els punts importants de la frase musical. En el fauxbourdon, la línia de la veu més greu, habitualment, uneix la tercera nota dels acords tríada (primera inversió). No podem considerar que aquesta veu inferior faci la funció de baix harmònic.

 

Ad cenam providi
Guillaume Dufay
(1339-1474)


Les harmonies de la música coral del Renaixement es modelen a partir d’afegir al fauxbourdon una quarta veu per sota: el baix. Aquesta part inferior de l’harmonia acostuma a fer les notes fonamentals de cada acord, deixant a les veus interiors la comesa de completar les notes dels acords. Un exemple extrem de la funció del baix en la música coral del Renaixement és la cançó Dindirindin, que es troba en el Cancionero de Palacio del segle XV, en que la línia del baix, en tota la cançó, executa sempre la nota fonamental de cada acord.






Din Dirin Din
Anònim 


En el villancico del segle XVI Si no os uviera mirado, el baix continua cantant gairebé sempre la fonamental de cada acord, però en determinats moments, suavitzant la seva línia melòdica, “passa” per acords en primera inversió.    

 

Si no os uviera mirado
Juan Vásquez

Quan a finals del Renaixement es prioritza el text sobre la música, la música polifònica es redueix  a una veu amb acompanyament instrumental, en un canvi de textura que es coneix com a monodia acompanyada. Un instrument harmònic (llaüt, tiorba, clavecí, orgue...) “redueix” totes les altres veus a acords, acompanyant la veu principal. Així apareix el baix xifrat, una tècnica que serà la manera simplificada d’escriure el baix continu de la música barroca.   

 

Amarilli, mia bella
Giulio Caccini
(1551-1618)


El baix continu de la música barroca, com el seu nom indica, es toca de forma contínua al llarg d'una peça i proporciona l'estructura harmònica de la música, complementant la melodia. En les partitures, la part corresponent al baix continu només indica la nota més greu i l'instrumentista de teclat (o el que pugui fer acords) crea la part completa del continuo tocant, a més de les notes baixes indicades a la partitura, les  notes superiors per completar els acords. Aquesta manera d’escriure la part del continu se’n diu baix xifrat perquè les xifres escrites sota les notes del baix proporcionen una guia per crear les parts superiors dels acords.


La primera vagada que es menciona l'expressió basso continuo és a l'any 1600 en els cometaris escrits a la partitura de la Rappresentatione di Anima e di Corpo d'Emilio de' Cavalieri


Simfonia
(Rappresentatione di Anima, et di Corpo)
Emilio de' Cavalieri
(1550-1602)


Posteriorment, en els concerti grossi dels segles XVII i XVIII, el baix continu acompanyarà les alternances entre el concertino i el ripieno


Concerto Grosso in D, Op. 6, no. 1
Arcangelo Corelli
(1653-1713)

 

Vivace
Sinfonia di concerto grosso
No. 9 in G minor
Alessandro Scarlatti
(1660-1725)

La funció principal del baix és en l’àmbit de l’harmonia, tanmateix, moltes vegades el baix també dota d'un suport rítmic fonamental al complex sonor, ja que es converteix en una referència del pols vital de la música. Ara fem un salt d’uns quants segles endavant en el temps, encara que després tornarem a la música del barroc.

En l’argot jazzístic (el jazz pren forma a principis del segle XX), s’utilitza l’expressió Walking bass (baix que camina), que s’aplica a una tècnica d'acompanyament del contrabaix que està delineada mitjançant l'ús de notes negres no sincopades, cosa que crea una sensació de moviment similar al ritme dels passos en caminar. ​En el jazz, és molt comú que els baixistes facin servir línies de Walking bass, encara que també se solen utilitzar amb certa profusió en estils com el rock’n’roll, el rockabilly, el rhythm & blues i altres.  


Gerry̲ M̲u̲l̲l̲i̲ga̲n̲ Meets Johnny̲ H̲o̲d̲ge̲s̲
Gerry̲ M̲u̲l̲l̲i̲ga̲n̲ & Johnny̲ H̲o̲d̲ge̲s̲

 

Splanky
Count Basie

 
Cotton Tail
Duke Ellington

Com hem pogut comprovar, el tempo d’una línia Walking bass pot variar molt, des de lent-moderat -com els exemples de Gerry Mulligan i de Count Basie-, fins a ràpid i molt ràpid, com Cotton Tail d’Ellington i els exemples següents de Sonny Rollins i John Coltrane.


Oleo 
Sonny Rollins

Giant Steps
John Coltrane


Des del punt de vista harmònic, les línies de walking utilitzen una combinació d'escales relatives a la progressió, notes corresponents a l'acord i notes de pas per traçar l'estructura harmònica del tema. Per afegir varietat i interès a la línia se solen utilitzar silencis, notes sincopades o notes mortes. Les dead notes, com el seu nom indica, són aquelles que s'executen pressionant les cordes sense que arribin a sonar el diapasó, matant així el so.

 

Exemple de notes mortes
Tret de "@fellisatrox"


Una línia de “baix que camina” estandarditzada és la que es produeix en el típic moviment de la mà esquerra dels pianistes de boogie-woogie. El boogie-woogie és un estil de blues basat en el piano, generalment ràpid i ballable. Es caracteritza per l’execució amb la mà esquerra de determinades figures escrites en corxeres, en compassos de 4/4, constituint així el denominat eight-to-the-bar (vuit al compàs), que posteriorment van inspirar els walking bass característics del rock and roll.


PineTop's Boogie Woogie
Pinetop Smith

Monday Struggle
Albert Ammons

 

Basie Boogie
Count Basie


Beat Me Daddy, Eight to the Bar  és una cançó escrita el 1940 per Don Raye, Hughie Prince i Ray McKinley. Segueix la tradició nord-americana del boogie-woogie de la música de piano sincopada. El títol adopta l'argot dels anys 40 encunyat per Ray McKinley, bateria i cantant principal de la banda de Jimmy Dorsey als anys trenta. McKinley començava determinades cançons a un ritme molt viu, demanant al pianista Freddie Slack (anomenat "Daddy") que li marqués un ritme boogie, és a dir, eight to the bar. "Vuit notes al compàs" és el walking bass característic del boogie.

 

Beat Me Daddy Eight To The Bar
Will Bradley (Ray McKinley, vocal)


A diferència del ragtime, el boogie-woogie no va patir mai la influència del repertori pianístic europeu. Els músics que van començar a forjar-lo al sud dels Estats Units, cap a finals del segle XIX i començaments del XX, probablement mai no havien escoltat un pianista de formació clàssica.

 


Maple Leaf Rag
(1897)
Scott Joplin
(1868-1917)

Als anys 1950, el baix d’alguns dels rock’n’roll encara són molt jazzístics, com es pot comprovar en els primerencs Rock Around the Clock i Johnny B. Goode. 

 

Rock Around The Clock
Bill Haley & His Comets
(1954)

Johnny B Goode
Chuck Berry
(1959)


Fats Domino, originari de New Orleans, pel seu estil tan proper al boogie-woogie, incorpora una línia de baix walking, semblants a aquesta:




I Want To Walk You Home
Fats Domino
(1959)

Jambalaya
Fats Domino
(1961) 

Aquest Walking bass característic de molts dels èxits de rock and roll és una herència del Boogie que es tocava als barrelhouses de New Orleans. En aquests locals de lleure, els pianistes, que en general es limitaven a acompanyar els cantants, van desenvolupar una manera ràpida i purament instrumental de tocar el blues amb l’objectiu de fer-lo ballable. 

 

State Street Jive
Cow Cow Davenport
 

Yancey Stomp (1939)
Jimmy Yancey

Cow Cow Bues
Cow Cow Davenport


  
Honky Tonk Train Blues
Mead Lux Lewis

Alguns dels rock and roll més llegendaris conserven aquesta línia de baix tan vigorós i excitants que empeny a moure’s i a ballar.


Jailhouse Rock
Elvis Presley
(1957)

 

Kansas City
Wilbert Harrison
(1959)

Good Golly, Miss Molly
Little Richard
(1957)

 

Ooby Dooby
Roy Orbison
(1961) 


Per provar la potència rítmica irresistible que provoca un walking bass, m’ha semblat immillorable l’exemple de la cançó You Never Give Me Your Money dels Beatles. És una cançó formada a partir de la suma de petits fragments, cada un d’ells amb una idea musical diferent. Notareu que de seguida, en el segon fragment, la dinàmica canvia totalment; l’efecte que produeix l’entrada del "baix que camina" és notori. Sembla que canviï de compàs o de tempo, però si us hi fixeu bé, la pulsació es manté invariable al llarg de tota la cançó!

 

You Never Give Me Your Money
(Abbey Road)
The Beatles
(1969)

La cançons Lady Madonna és una referència, una cita al so primitiu. El piano està inspirat en Fats Domino i el walking bass és un gest de complicitat amb els temps del boogie woogie.  

 

Lady Madonna
The Beatles


Però la sensació que provoca el “baix que camina” no és exclusiva de la música del segle XX. L’expressió walking bass sí que sorgeix i s’aplica en el context de la música afroamericana, primer al jazz i el woogie i després al rock and roll, però en la música antiga també hi ha moltes obres musicals en que el baix exhibeix un patró dinàmic molt semblant. Per això, no és estrany que la música de Bach hagi motivat experiències jazzístiques a músics contemporanis com Jacques Loussier i Bobby McFerrin, per exemple.

 

Wachet auf, ruft uns die Stimme
(Improvisation)
Jacques Loussier Trio / Bobby McFerrin


Per acabar docs, retornem al barroc i escoltem algunes músiques que tenen en comú una captivadora línia de baix peripatètic. 

 

Laetatus sum a 6
Vespro della Beata Vergine
Claudio Monteverdi

 

Bourrée
(Focs artificials)
George Frideric Handel

 

 
2. Andante
No. 2 in F major BWV 1047 -
Brandenburg Concerto
Johann Sebastian Bach


Fins i tot Joseph Haydn, un compositor que ja és d’una altre època, sembla que encara conservava una mica de l’ànima barroca, perquè en aquest adagio no acaba de desprendre’s del tot de la presència persistent del baix continu.  

 

II. Adagio
Symphony No. 26 in D minor
Joseph Haydn 

 

00000000000000000


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada