dimecres, 16 de febrer del 2022

140.- Recordant Bert Berns

 

Darrera de molts grans èxits de la música rock hi ha el treball de compositors o equip de compositors que moltes vegades queda en l’anonimat.  La seva feina és donar l'obra a altres perquè la defensin davant del públic i la facin famosa. Avui dediquem aquest espai a un d’aquests compositors, poc conegut per el gran públic, però considerat un dels més importants i influents de la música pop, soul i R&B dels anys 1960.

 


Bertrand Russell Berns (Nova York, 1929-1967) més conegut com a Bert Berns, compositor i productor discogràfic nord-americà, és autor de cançons com Everybody needs somebody to love, Twist and Shout, Piece of My Heart, Here Comes the Night, Cry Baby, I Want Candy o Cry to Me, peces clau del repertori musical d'artistes com Janis Joplin, Van Morrison, The Beatles, Solomon Burke o The Exciters.

Abans de convertir-se en un dels compositors i productors més importants de l'època, Bert Berns va fer un seriós intent de convertir-se en un artista de gravació per dret propi. Actuant sota diversos pseudònims, a Berns li agradava posar-se darrere del micròfon, i va arribar a gravar amb el nom de Russell Byrd. L'única aparició al Billboard Hot 100 amb la seva pròpia composició, You Better Come Home, va aconseguir el número 50. A aquest primer llançament, produït per Phil Spector, va seguir Nights of Mexico.

 

You Better Come Home
Russell Byrd

Nights Of Mexico
(1962)
Russell Byrd


Si en la interpretació de You Better Come Home es remarca l’accent dels ritmes llatins, la versió posterior d’Isley Brothers, conservant aquest aire i accelerant una mica el temps, sona mimèticament al famós Twist and Shout que els mateixos Isley Brothers havien gravat aquell mateix any. Estem als primers anys de la dècada dels 60, el moment esclatant del Twist. 

 

You Better Come Home
Isley Brothers

Bert Berns va portar els ritmes llatins al soul i el soul al rock and roll, cosa que es manifesta en moltes de les seves composicions, però especialment en l'exigua producció com a cant. 


Let's tell him all about it
Russell Byrd 

Al llarg de la seva carrera, Berns va aconseguir escriure i produir nombrosos èxits innovadors a banda i banda de l'Atlàntic i va fundar Bang Records, un dels segells discogràfics independents més reeixits de tots els temps, la llar dels èxits de Neil Diamond, The McCoys, The Strangeloves i Van Morrison. Shout Records, el segell germà de Bang, va donar èxits a Freddie Scott, Erma Franklin, Ben E. King, Wilson Pickett, LaVern Baker i altres grans del R&B. Bert Berns és l'únic compositor de la història el treball del qual ha estat gravat per The Beatles, The Rolling Stones, The Animals, Them i Led Zeppelin.

 

·)<>(·

Bert Berns, fill d'immigrants jueus russos, va néixer al Bronx, Nova York al mig de la Gran Depressió del 1929. De nen va contreure una febre reumàtica que el va mantenir al llit durant una bona temporada i que va deixar afectat el seu cor de per vida. Durant la seva convalescència escoltava per la finestra de la seva habitació els ritmes llatins i afro-caribenys que inundaven el barri. D'adolescent freqüentava els clubs i les discoteques de música llatina i el 1958 va marxar a l'Havana, just abans de la Revolució Cubana.

Després de tornar de Cuba, comença a treballar com a compositor per a companyies discogràfiques al cèlebre Brill Building de Nova York. El seu primer èxit va ser A Little Bit of Soap, interpretada per The Jarmels el 1961. 


A Little Bit of Soap
The Jarmels

Un any més tard, els Isley Brothers van gravar Twist and Shout, escrita per Berns i Phil Medley. Aquest mateix any compon Tell Him per a The Exciters i Cry to Me per a Solomon Burke a Atlantic Records i Cry Baby per a Garnet Mimms. 

 

Twist and Shout
Isley Brothers

 

Tell Him
The Exciters

 

Cry to Me
Solomon Burke

Cry Baby
Garnet Mimms


Cry Baby, escrita per Bert Berns i  Jerry Ragovoy, gravada originalment per Garnet Mimms and the Enchanters el 1963, va ser posteriorment interpretada per la cantant de rock Janis Joplin el 1970.

 

Cry Baby
Janis Joplin


El treball de Berns amb Solomon Burke crida l'atenció dels directius d'Atlantic Records, que el 1963 el contracten com a productor. Comença llavors a escriure i produir temes per a The Drifters (Under the Boardwalk, Saturday Night at the Movies), Solomon Burke (Everybody Needs Somebody to Love), Barbara Lewis (Baby I'm Yours i Make Me Your Baby). 

 

Under the Boardwalk
The Drifters

 

Saturday Night at the Movies
The Drifters

 

Baby I'm Yours
Barbara Lewis

Make Me Your Baby
Barbara Lewis


A partir de 1964 algunes bandes de l'anomenada British Invasion comencen a gravar temes de Bern, The Beatles (Twist and Shout), The Rolling Stones (Cry to Me) o The Animals (Baby Let Me Take You Home). 

 

Twist and Shout
The Beatles

Cry to Me
The Rolling Stones 


Baby Let Me Take You Home
The Animals

Per aquest motiu viatja diverses vegades a Londres on treballa per a Decca Records amb Them, la banda de Van Morrison, per als que produeix Here Comes the Night i Baby Please Don't Go.

 

Here Comes the Night
Them

Baby Please Don't Go
Them


El rhythm and blues i la música soul conformen la gran majoria de l’obra Berns. Bert Berns assolí un èxit enorme amb la creació del seu segell Bang Records el 1965. Va tenir un èxit immediat amb Freddie Scott a Shout Records (filial de Bang Records),  arribant al número u a les llistes de R&B amb el senzill Are You Lonely For Me Baby. 


Are You Lonely For Me Baby
Freddie Scott


Amb Shout Records busca donar sortida a la seva gran passió, el soul i el Rhythm and blues. El 1967, a Shout Records, escriu i produeix el seu últim gran èxit Piece of My Heart per a Erma Franklin (la germana gran d'Aretha). 



Piece of My Heart
Erma Franklin

La cançó va arribar a ser un èxit fins i tot més gran quan només uns mesos més tard va ser versionada per Big Brother and the Holding Company, amb una encara desconeguda Janis Joplin al capdavant.

 

Piece of My Heart
Big Brother and the Holding Company

Berns, que des de petit patia problemes cardíacs, va morir prematurament el 30 de desembre de 1967 d'un atac de cor als 38 anys. La seva vídua va culpar el cantant Van Morrison d'haver-lo matat a disgustos a causa dels continus xocs entre tots dos durant la preparació del que seria el primer treball en solitari del nord-irlandès i que Berns estava produint per a Bang RecordsMorrison no considera aquest disc (Blowin' Your Mind!un veritable àlbum, ja que Bert Berns el va compilar i el va publicar sense el seu consentiment. Segons Morrison, uns mesos abans havia signat descuidadament un contracte que no havia estudiat del tot i que estipulava que cediria pràcticament tot el control del material que gravaria amb Bang Records.


Blowin' Your Mind
Van Morrison

Tot i la curta vida professional (només uns set anys), Berns és considerat un dels més importants i influents compositors de la seva generació, alhora amb Jerry Leiber i Mike Stoller, Ellie Greenwich, Gerry Goffin i Carole King,  Holland–Dozier–Holland, Barry Mann i Cynthia Weil ...

Aquí podem escoltar algunes de les seves creacions i produccions, una petita mostra del seu talent musical i intuïció comercial:


I Don't Want to Go on Without You
The Drifters

 

Everybody Needs Somebody to Love
Wilson Pickett

 

Here Comes the Night
Lulu

 

Hang On Sloopy
The McCoys

I Want Candy
The Strangeloves

Solitary Man
Neil Diamond




Brown Eyed Girl
Van Morrison


La publicació de Baby Come on Home (originalment titulada A Tribute to Bert Berns) de Led Zeppelin es va basar lliurement en una cançó que Berns va escriure per a Hoagy Lands, i va ser gravada en honor seu.

 

Baby come on home
Hoagy Lands

Baby come on home
Led Zeppelin

 

·)<>(·

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada