divendres, 9 d’abril del 2021

101.- El peu lleuger del folk-pop canadenc

Early morning rain
Ian & Sylvia

If you could read my mind
Barbara Streisand

For Lovin' Me
Peter, Paul & Mary

Potser coneixeu o us sona alguna d’aquestes cançons. El seu autor és Gordon Lightfoot, un músic nascut el 17 de novembre de 1938 a Orillia, Ontario, Canadà. Els seus pares van reconèixer i encoratjar el seu interès per la música; la seva primera aparició a Massey Hall a Toronto va ser just abans de complir 13 anys, com el guanyador d'una competència per a nens sense canvis de veu.

Després d'una experiència en quartets de barberia, i com a membre d'un duo, Lightfoot va començar a publicar pel seu compte. A principis dels 60, quan començava el ressorgiment de la música folk, Lightfoot ja havia escrit unes 75 cançons. La música de Bob Dylan i de Merle Travis, combinades amb la seva sensibilitat, inventiva i bonica veu, van donar com a resultat el seu estil únic de composició i cant. 

Al gener de 1962, Gordon Lightfoot va gravar un àlbum en viu, actuant amb el seu amic de l'escola secundària Terry Whelan en un duo anomenat Two Tones. L'àlbum, anomenat Two Tones At The Village Corner, va ser publicat en dos segells discogràfics, Chateau i Canatel. La majoria de les cançons són folk internacional, incloent estàndards com The Fox, Copper Kettle i Kilgarry Mountain, però Lightfoot va incloure una original (This Is My Song), i també una cançó de Merle Travis anomenada Dark As A Dungeon

(Clicant a la fotografia s’obre l’enllaç amb les cançons del dics)

Two Tones At The Village Corner

La cançó Dark as a Dungeon d'aquest disc, va ser un punt d'inflexió per a Lightfoot. És el primer exemple del que serà el seu estil de cant únic; res a veure amb les altres cançons del disc. I és el primer enregistrament d'ell interpretant l'estil de Merle Travis, que es convertiria en una de les seves senyes d'identitat. (Merle Travis és l’autor de Dark as a Dungeon.) La versió de Lightfoot va tenir un impacte en altres músics, entre ells Bob Dylan, que la va interpretar una nit a Rolling Thunder a Toronto quan Lightfoot hi era com a convidat. Bob li va dedicar la cançó. 

 

Dark as A Dungeon
Merle Travis
 

Dark as A Dungeon
Gordon Lightfoot

Dark As A Dungeon
Bob Dylan

Gordon Lightfoot és un dels compositors preferits de Bob Dylan. En uns comentaris freqüentment citats, Dylan diu "Cançons preferides de Lightfoot? Ombres, Posta de sol, Si poguessis llegir la meva ment. No puc pensar en cap cançó de Gordon Lightfoot que no m'agradi. Cada vegada que escolto una cançó seva, és com si volgués que durés per sempre.” 

 

I'm Not Supposed to Care
Gordon Lightfoot
 

I'm Not Supposed to Care
Bob Dylan

Tot sovint Dylan i Lightfoot han intercanviat les seves cançons, professant-se mútua admiració.

 

Ring Them Bells
Bob Dylan

 

Ring Them Bells
Gordon Lightfoot 


Early Morning Rain
Gordon Lightfoot

Early Morning Rain
Bob Dylan 

La seva música va ser descoberta en 1964, en els ambients de la música folk de Toronto; Els seus companys canadencs Ian & Sylvia van triar dues de les seves cançons, Early Mornin 'Rain i For Lovin' Em per al seu pròxim disc, encertadament anomenat així per la primera cançó.



Early Mornin 'Rain
Gordon Lightfoot


Early Mornin 'Rain
Ian & Sylvia

For Lovin' Me
Gordon Lightfoot

For Lovin' Me
Ian & Sylvia

Els àlbums de Ian & Silvia Early Morning Rain i Vanguard, inclouen Darcy Farrow, de Steve Gillette, que Lightfoot va interpretar en viu al principi de la seva carrera i Red Velvet de Ian Tyson, que Lightfoot gravaria dècades després.

 

Darcy Farrow
Ian & Sylvia

Red Velvet
Gordon Lightfoot

Aquest mateix disc, Vanguard, també inclou el conegut clàssic Four Strong Winds de Ian Tyson.

 

Four Strong Winds
Ian & SilviaTyson

L'àlbum Northern Journey de Ian & Sylvia conté diverses de les seves cançons més conegudes, i també Farewell to Nova Scotia, una cançó que Ian Tyson li va ensenyar a Lightfoot, i que aquest va interpretar en concert tan recentment com en la dècada de 1990.

 

Farewell to Nova Scotia
Ian & Silvia

Farewell to Nova Scotia
Gordon Lightfoot



Ian Tyson va presentar Lightfoot a Albert Grossman, el seu gerent i també el gerent de Peter, Paul and Mary, Gibson & Camp i Bob Dylan. Peter, Paul i Mary van gravar les mateixes dues cançons que Ian i Sylvia i van gaudir d'un èxit considerable amb elles. L'àlbum "Very Best of Peter, Paul and Mary" conté cançons de Lightfoot i altres enregistraments clàssics, com Wedding Song de Noel Paul Stookey (Paul, del trio Peter, Paul & Mary). Marty Robbins va gravar Ribbon Of Darkness de Lightfoot, com ell diu "en l'estil de Gordon Lightfoot".

 

Wedding Song
Noel Paul Stookey

Ribbon Of Darkness
Marty Robbins

lbert Grossman va signar amb Lightfoot i sota aquest acord va gravar cinc àlbums per United Artists, quatre àlbums d'estudi i un àlbum en viu: 


1.-Lightfoot
2.-The Way I Feel
3.-Did She Mention My Name?
4.-Back Here On Earth  
5.-Sunday Concert (en viu)  


               (Clicant a la fotografia s’obre l’enllaç amb les cançons del disc)

1.-Lightfoot! és l'àlbum debut de Gordon Lightfoot. Encara que va ser gravat al desembre de 1964, no va ser publicat fins el gener de 1966 al segell United Artists.

 

 2.-The Way I Feel és el segon àlbum d'estudi de Gordon Lightfoot, publicat originalment el 1967 al segell United Artists.

 

 

3.-Did She Mention My Name? és el tercer àlbum d'estudi de Gordon Lightfoot, publicat el 1968 amb el segell United Artists. L'àlbum va marcar el primer ús d'orquestració de Lightfoot.

 

 4.-Back Here On Earth és el quart àlbum d'estudi de Gordon Lightfoot, publicat en 1968 amb el segell United Artists.

 

 

5.-Sunday Concert és el cinquè àlbum de Gordon Lightfoot, llançat en 1969 pel segell United Artists. L'última gravació de Lightfoot per a United Artists, també va ser el seu primer àlbum en viu.

 

 










A l'acabar el seu contracte amb United Artists, Lightfoot va signar amb Warner / Reprise. Es va separar de Grossman en aquell moment i va formar la seva pròpia companyia, un acord que continua fins al dia d'avui. Des de 1970 fins a 1998, va publicar 14 àlbums originals més: 


1.-If You Could Read My Mind  (primera edició: "Sit Down Young Stranger")
2.-Summer Side Of Life
3.-Don Quixote
4.-Old Dan 's Records
5.-Sundown
6.-Cold On The Shoulder
7.-Summertime Dream
8.-Endless Wire
9.-Dream Street Rose
10.-Shadows  
11.-Salute
12.-East of midnight
13.-Waiting for you
14.-A Painter Passing Through.


(Clicant a la fotografia s'obre l'enllaç amb les cançons del disc)


1.-If You Could Read My Mind. Aquest àlbum té la distinció única d'haver estat publicat als Estats Units amb dos títols diferents: "Sit Down Young Stranger" i, una mica més d'un any després, "If You Could Read My Mind". No hi ha diferència entre aquests dos àlbums; només el títol de l'àlbum en la portada és diferent. El títol de l'LP es va canviar per capitalitzar l'èxit en la ràdio i en les llistes d'èxits de la cançó, "If You Could Read My Mind". 

 

2.-Summer Side of Life és el setè àlbum del cantautor canadenc Gordon Lightfoot. Va ser publicat el 1971 en el segell Reprise Records. L'àlbum va marcar una desviació del so que Lightfoot havia establert a Sit Down Young Stranger en el seu ús de la bateria i la instrumentació elèctrica, a què tornaria més tard en la segona meitat de la dècada. Redwood Hill conté elements de la música bluegrass.

 


3.-Don Quixot és el vuitè àlbum original del cantant canadenc Gordon Lightfoot, publicat el 1972 pel segell Reprise Records. L'àlbum va aconseguir el lloc 42 en la llista d'àlbums de Billboard.

 


4.-Old Dan's Records és el novè àlbum original del cantant canadenc Gordon Lightfoot, publicat el 1972 amb el segell Reprise Records. L'àlbum va aconseguir el número 1 al Canadà a la llista d'àlbums nacionals  novembre de 1972 i va romandre allí durant tres setmanes.  En els EE. UU., va aconseguir el lloc 95 en la llista d'èxits.

 


5.-Sundown és el desè àlbum original del cantant canadenc Gordon Lightfoot, publicat el 1974 al segell Reprise Records. Va arribar al número 1 als EE. UU. A la llista d’èxits, l’únic àlbum de Lightfoot que ho aconseguí. En el seu Canadà natal, va superar el RPM 100 durant cinc setmanes consecutives, aconseguint per primera vegada el No. 1 el 22 de juny de 1974, el mateix dia que va assolir la cima en el sud de la frontera.

 


6.-Cold on the Shoulder és el l’onzè àlbum original del cantant canadenc Gordon Lightfoot, publicat el 1975 pel segell Reprise Records.

 


7.-Summertime Dream és el dotzè àlbum original del cantant canadenc Gordon Lightfoot, llançat en el segell Reprise Records en 1976. Va aconseguir el lloc núm. 1 en la llista d'àlbums nacionals canadencs i el núm. 12 en la llista estatunidenca Billboard.

 



8.-Endless Wire és el tretzè àlbum original del cantant canadenc Gordon Lightfoot, llançat en 1978 per Warner Bros Records. Encara que l'àlbum va continuar en l'estil musical i d'escriptura de "Summertime Dream" (1976), va marcar el començament de la fi de l'èxit comercial de Lightfoot com a artista discogràfic, encara que va seguir sent un compositor prolífic i popular.

 



9.-Dream Street Rose és el catorzè àlbum original del cantant canadenc Gordon Lightfoot publicat el 1980 pel segell Warner Brothers Records.

 



10.-Shadows és el quinzè àlbum original del cantant canadenc Gordon Lightfoot, publicat el 1982 pel segell Warner Brothers Records. Va aconseguir el lloc 87 en les llistes de Billboard. L'àlbum va marcar un altre punt d'inflexió significatiu en l'evolució musical de Lightfoot. S'allunya més de les seves arrels acústiques mitjançant un major ús de sintetitzadors i òrgans elèctrics.

 


11.-Salute és el setzè àlbum original del músic canadenc Gordon Lightfoot, publicat el 1983 Warner Brothers Records. Tot just es va registrar a les llistes d'èxits (# 175) i és una de les seves gravacions menys conegudes. En conseqüència, les cançons de l'àlbum poques vegades apareixen en les actuacions en viu de Lightfoot.

 


12.-East of Midnight és el 17è àlbum original del músic canadenc Gordon Lightfoot, publicat el 1986 per el segell Warner Bros Records. L'àlbum va aconseguir el lloc 165 en el Billboard 200. Lightfoot va reclutar el teclista i productor David Foster en la cançó "Anything for Love".

 


13.-Waiting for You és el 18è àlbum original del cantant canadenc Gordon Lightfoot, publicat el 1993 pel segell Reprise Records. Va ser el seu primer àlbum des de 1986 i va representar una mena de retorn, ja que havia declarat que "East of Midnight" seria l'últim. L'àlbum està dedicat a la seva esposa Elizabeth i el seu fill Miles. Lightfoot va produir l'àlbum ell mateix. Es considera un retorn a la forma després de les seves dues o tres sortides anteriors que s'havien mogut més cap al gènere contemporani amb un major ús de la guitarra elèctrica i els sintetitzadors.


14.-A Painter Passing Through és el dinovè àlbum original del cantant canadenc Gordon Lightfoot, publicat el 1998 per Reprise Records. Va ser el seu primer àlbum de música original en cinc anys després de "Waiting for You", que havia estat el seu primer des East of Midnight de 1986. El conegut productor de discos Daniel Lanois fa una aparició especial en l'àlbum. "A Painter Passing Through" és un àlbum d'estudi en viu.

 


L'any 1962, Lightfoot havia gravar 11 cançons en l'estudi; finalment van ser editades en discos, 10 d'elles en l'àlbum Early Lightfoot, publicat el 1971. L'àlbum va sortir el 1971, per capitalitzar el recent èxit que Lightfoot va tenir amb If You Could Read My Mind. Va ser publicat intel·ligentment perquè semblés que "podria" ser un nou àlbum de Lightfoot, és a dir, un àlbum de material acabat de gravar. En realitat, aquest àlbum LP, és només una recopilació de senzills que Lightfoot va fer molt al principi de la seva carrera per un segell anomenat Chateau Records.

Amb tot, aquest àlbum és un conjunt molt interessant quan es mira des del punt de vista històric de les primeres referències de Lightfoot, abans d’adquirir, després d'escoltar The Weavers  (At Carnegie Hall) i altra música folklòrica, l’estil que el caracteritza. La seva veu és molt rica i forta al llarg d'aquest àlbum. Les melodies semblen emfatitzar el registre mitjà i baix de la seva veu. Probablement per això, sembla que sona "més vell" del que sonaria més tard, quan va començar a cantar en un registre més agut.

Per desgràcia, de les 10 cançons que componen l’LP, només n'he trobat 6. No he pogut aconseguir Is my baby blue tonight; Sleep little Jane; Long haired woman; It's too late, he wins i Take care of yourself.



Early Lightfoot


REMEMBER ME (I'M THE ONE).
(Lightfoot)

Aquesta cançó va arribar a les llistes canadenques quan es va publicar com a senzill a principis dels 60. És una balada de tempo moderat tipus Nashville, amb el so de piano country distintiu d'aquesta època.

 

 

DAISY DOO 
(Lightfoot)

Una mica rocker, fins i tot es podria dir que colpeja amb els peus, en la línia d'algunes de les cançons de pel·lícules d'Elvis.

 

 

ADIOS, ADIOS.
(Lightfoot / Hash)

Una bonica cançó a l'estil hispà sobre un jove que busca el seu amor perdut. 

 

SLEEP LITTLE JANE
(Lightfoot)

Una tendra cançó de bressol, probablement la cançó més indicativa d'aquest àlbum de com es desenvoluparia eventualment l'estil i el so de Lightfoot.

 

THIS IS MY SONG
(Lightfoot)

Aquest cançó es va escoltar a la ràdio el 1971 quan aquest àlbum va sortir al Canadà, el que va confondre encara més la qüestió de si aquest àlbum era material nou o no. És una bona cançó, però molt lluny del que estava escrivint Lightfoot el 1971.

 

 NEGOTIATIONS
(Les Pouliot)

Aquesta cançó utilitza la Guerra Freda com a metàfora d'una relació fallida. Tot molt irònic.

 



(Trobareu tota aquesta informació i molt més al blog de Valerie Magee)

<><><><><><> 














 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada