dijous, 12 de novembre del 2020

86.- Cent dels seixanta

1960 Ben E. KingSpanish Harlem / Cliff Richard & The Shadows: The Young Ones / Elvis Presley: Are You Lonesome / Elvis Presley: It’s Now Or Never / Little Eva: The Locomotion / Chubby Checkers: The Twist / Ricky Nelson: You Are My Sunshine / The Ronettes: Be My Little Baby / Roy Orbison: Only the Loneley / Everly Brothers: Cathy’s Clown.

1961 Del Shannon: Runaway / Helen Shapiro: Don't Treat Me Like a Child / The Highwaymen: Michael, Row The Boat Ashore / Elvis Presley: SurrenderThe Shirelles: Will You Love Me Tomorrow / The Crystals: The He’s A Rebel / Ray Charles: Hit The Road Jack /  Salomon Burke: Just Out Of Reach / The Marcels: Blue Moon / Leonard Bernstein: Amèrica.
1962 Ben E. King: Stand By Me / Bruce Channel: Hey Baby / Connie Francis: Everyboody’s Somebody’s Fool / The Cookies: Chain / Domenico Modungo: Piove / Elvis Presley: She’s Not You / Françoise Hardy: Tous Les Garçons Et Filles / Sam Cooke: Twistin' The Night Away / Silvie Vartan: Si Je Chante / Carol King: Oh Neil.

Els anys seixanta, com se'ls coneix en la cultura popular, a vegades són recordats amb nostàlgia per ser una època de bonança econòmica i de creixement de la societat de consum, i per tot el que van suposar de revolucionaris: la contracultura i els canvis en les normes socials sobre vestimenta, música, drogues, sexualitat, formalitats i educació. Són els anys de major conflicte polític entre els blocs formats per Estats Units i la Unió Soviètica, en l'anomenada Guerra Freda, que va sorgir després de la Segona Guerra Mundial. Aquests anys també estan marcats per les protestes d'una ciutadania cada vegada més crítica amb les accions dels seus governants i la situació que es dibuixava en el món després de la recuperació econòmica de la postguerra: moviments de protesta contra la guerra del Vietnam; contra la invasió de les tropes soviètiques a Txecoslovàquia, a la Primavera de Praga; el mur de Berlín, el maig del 68 contra l'ordre establert, els moviment pels drets civils...


Alguns temes rellevants de la dècada


  • John Fitzgerald Kennedy

J.F. Kennedy va ser president dels Estats Units de 1961 fins al seu assassinat el 1963. Kennedy va representar l'estat de Massachusetts entre 1947 i 1960 com a membre de la Cambra dels Representants i del Senat. Va ser elegit com a president el 1960 en una de les eleccions més competides de la història nord-americana. Alguns esdeveniments importants durant la seva presidència són la Invasió de Bahía de Cochinos, la crisi dels míssils de Cuba, la construcció del mur de Berlín, l'exploració espacial, els primers anys de la Guerra del Vietnam i del Moviment pels drets civils.


John Kennedy champaign song


Frank Sinatra, amb la melodia del seu senzill de 1959, "High Hopes", però amb la lletra canviada, també va fer campanya en suport a John Fitzgerald Kennedy, candidat presidencial demòcrata de 1960. 

Tothom està votant per Jack perquè ell té el que li falta a la resta.Tothom vol donar suport - Jack Jack està en el camí correcte .Perquè té grans esperances, té grans esperances. Mil nou-cents seixanta és l'any per les seves grans esperances. Vine i vota per Kennedy


High Hopes" with Jack Kennedy (1960)
Frank Sinatra

 

El 1961 Tamla Motown va llançar el senzill «Please Mr. Kennedy (I Do not Want to Go)», una súplica d'un veterà de la Guerra del Vietnam, cantada per Mickey Woods.

Si us plau, senyor Kennedy
no vull marxar, 
Please Mr. Kennedy
no me'n vull anar, 
Tinc la sensació que em vol massa,
 Així que no vull marxar, no em facis marxar
fins que ella digui que sí.

Please Mr. Kennedy
Mickey Woods

 

La gent del sud dels Estats Units adverteixen a Kennedy que “si no ho pot fer més bé que els republicans, la gent d’aquí baix obrirà els ulls”.

Bé, no he tingut un àpat complet en molt, molt de temps
Els grangers a Missouri, no han guanyat ni un cèntim
La mina a West Virginia, està realment en un compromís
I els porcs a Virgínia, als pobres per conrear pernil
Si us plau, senyor Kennedy, no ens ajudarà?
 
Doncs la gent de Florida no es pot permetre el bany
Les vaques de Kentucky no poden suportar un vedell
Seguim deixant que Cuba ens expliqui què podem fer?
Treballarem per a Castro abans que acabem?
Si us plau, senyor Kennedy, no ens ajudeu?

 

Please Mr. Kennedy 1961 
John F. Kennedy
Jim Nesbitt

 

El 19 de maig de 1962, al Madison Square Garden de Nova York, quinze mil persones es van reunir per celebrar el cinquantè aniversari del J.F. Kennedy. Va ser el dia del famós Happy Birthday que la nerviosa Merylin Monroe va dedicar al president.

Happy Birthday
Merylin Monroe

  •  Martin Luther King 

Martin Luther King va néixer a Atlanta, Geòrgia, Estats Units, el 15 de gener del 1929 i, a més de ser un famós clergue, va ser un activista en pro dels drets dels negres, per la qual cosa va ser retribuït amb el Premi Nobel de la Pau del 1964. Així doncs, fou un dels principals líders del moviment afroamericà pels drets civils dels anys seixanta. Va morir assassinat el 4 d'abril del 1968 a Memphis, Tennessee, una de les tragèdies, juntament amb l'assassinat de Kennedy, que va marcar el segle XX.



I Had A Dream (1968) 
Blues Martin Luther King Jr.
Champion Jack Dupree

 

Per què? (The King of Love Is Dead), escrit pel baixista de Simone, Gene Taylor, després de que li arribés la notícia de la mort de Martin Luther King Jr. Es va cantar aquí per primera vegada. 

Volem cantar una cançó escrita per avui, per aquesta hora, per al doctor Martin Luther King. Abans hem dit que tot el programa està dedicat a la seva memòria, però aquesta melodia s’escriu sobre ell, per a ell i així.


Why? (The King of Love Is Dead)
Nina Simone


Què passarà ara? En totes les nostres ciutats?
La meva gent s'està aixecant; viuen en mentides
Fins i tot si han de morir
Fins i tot si han de morir en el moment en que saben el que és la vida
Fins i tot en aquest moment en que saps el que és la vida
Si has de morir, està bé
Perquè saps el que és la vida
Saps el que és la llibertat per un moment de la teva vida
 
Però, ell havia vist el cim de la muntanya
I sabia que no podia parar
Sempre vivint amb l'amenaça de mort per davant
Amics, millor que s'aturin i pensin
Tothom sap que estem a la vora
Què passarà ara que el rei és mort?
 
Tots podem vessar llàgrimes, no canviarà res
Ensenyi a la seva gent: Aprendran alguna vegada?
Sempre has de cremar i matar amb armes
I matar amb armes i cremar. No saps com hem de reaccionar?



  • La lluita pels drets civils

El Moviment afroamericà pels drets civils (1955-1968) és el moviments  de lluita dels Estats Units d'Amèrica contra la discriminació racial i pel restabliment dels seu dret de vot. El moviment es va caracteritzar per grans campanyes de resistència civil. Entre 1955 i 1968, els actes de protesta no-violenta i la desobediència civil van produir situacions de crisi entre els activistes i les autoritats governamentals. Sam Cooke, a la cançó A Change Is Gonna Come (escrita i gravada en 1963),  canta “però sé que vindrà un canvi, oh sí ho farà”. Aquest tema va exemplificar, com pocs, el Moviment pels drets civils als Estats Units de la dècada dels seixanta. 


A Change Is Gonna Come
Sam Cooke

We shall overcome  és una cançó de protesta que es va convertir en un himne del Moviment afroamericà pels drets civils als Estats Units. Va ser popularitzada per Pete Seeger i Joan Baez. El títol deriva d'un espiritual negre compost el 1901 per Charles Tindley a Filadèlfia.

We shall overcome
 
Pete Seeger

  • La guerra freda

La Guerra Freda va ser un model de relacions internacionals que va desenvolupar-se després de la Segona Guerra Mundial, fonamentat entre els blocs antagònics liderats pels Estats Units i la Unió Soviètica amb els seus respectius aliats. Aquest fenomen es va iniciar després de la Segona Guerra Mundial (1945). Era un enfrontament no declarat, sense ofensives militars, basat en la mútua amenaça (incloent-hi el desenvolupament de bombes atòmiques) i en l'intent per expandir les àrees d'influència respectives. És va viure amb  molta por d'entrar en una guerra nuclear d'abast mundial. Els dos blocs van utilitzar l'espionatge i contraespionatge com a principal arma per aconseguir informació o, si s'escau, per desinformar el rival. Els dos blocs tenien agències que responien a aquesta activitat, per part del bloc comunista tenien la KGB, ja desapareguda, i per part del bloc capitalista EUA la CIA, encara existent.

Un dels primers fenòmens literaris i cinematogràfics de la guerra freda va ser James Bond o 007, de Ian Fleming (1908-1964), el més famós espia de ficció, inspirat en part en un personatge real. El personatge va tenir un èxit immens a través d'adaptacions cinematogràfiques que van formar una franquícia. Fleming va ser també espia: dissenyar plans per confondre la intel·ligència alemanya i va planificar la fugida del rei Zigi d'Albània. No obstant això, i malgrat l'èxit en vendes de les novel·les de Fleming, altres escriptors aviat van desenvolupar herois amb trets ben diferents als de Bond, ja que l'espia ha de ser un home d'aparença anodina, dotat de gran memòria i que passa absolutament desapercebut. Graham Greene i John le Carré són dos dels grans noms de les novel·les d'espies i de la novel·la negra europea.


Tema James Bond 007
Monty Norman


Kingston Salso (Dr. No, 1962)
Monty Norman, Byron Lee & the Dragonaires
 


From Russia With Love
(1963)
Matt Monro


Goldfinger
(1964)
Shirley Bassey



Thunderbal
(1965)
Tom Jones


You Only Live Twice
(1967)
Nancy Sinatra


On Her Majesty's Secret Service
(1969)
John Barry & Orchestra


  • El mur de Berlín

El mur de Berlín formava part de la frontera interalemanya i separava el Berlín Oest del Berlín Est. També va formar part de la República Democràtica Alemanya (RDA) del 13 d'agost de 1961 al 9 de novembre de 1989. Aquest mur és el símbol més conegut de la Guerra freda i de la divisió d'Alemanya.

Aquesta és una de les cançons de Freedom enregistrades durant l’època de màxima esplendor del Moviment pels Drets Civils a mitjan segle XX. Freedom Songs va prendre els espirituals afroamericans com a plantilla per crear cançons polítiques que tothom de la comunitat pogués conèixer i utilitzar. En aquest cas, el Mur de Berlín utilitza Joshua Fit The Battle of Jericho com a plantilla, comparant els murs bíblics de Jericho amb els murs de la segregació del sud americà i el mur de Berlín que separa els dos bàndols de Berlín durant la Guerra Freda.


Berlin Wall

 


  • La guerra de Vietnam

El conflicte bèl·lic del Vietnam provocà una gran reacció en contra que s'estengué dins i fora dels Estats Units entre la joventut, sent una de les causes dels moviments contra el sistema, com el moviment hippie. Les universitats estatunidenques van ser escenari de manifestacions de protesta contra la implicació dels Estats Units en aquesta guerra no declarada i, en opinió de molts, injustificada. Hi va haver encontres violents entre els estudiants i la policia amb diverses matances. A l'octubre de 1967, uns 200.000 manifestants marxaren davant del Pentàgon, a Washington, exigint la pau, sent un dels punts més àlgids del moviment pacifista. 

 

Fortunate Són, del grup nord-americà Creedence Clearwater Revival, es va convertir després de la seva publicació en una de les cançons més representatives del moviment antibèl·lic que esclatà a la fi dels 60 als Estats Units per la seva intervenció en la guerra del Vietnam.

Fortunate Són
Creedence Clearwater Revival


En els sis versos de la cançó Universal Soldier, es representa a un soldat de diferents alçades, edats, antecedents religiosos i polítics, lluitant en diferents èpoques, per diferents països i amb diferents motius , sempre pensant que està lluitant per la pau, però sense adonar-se que ell és part del problema. La cançó acaba amb:

Ell és el Soldat Universal
i realment té la culpa.
Les seves ordres ja no vénen de molt lluny.
Vénen d'aquí i d'allà i tu i jo,
i germans, no veuen que
aquesta no és la manera de posar fi a la guerra?

Universal Soldier
Donovan

El soldat universal és una cançó inusual de protesta bèl·lica perquè culpa de la guerra no als governs, líders o corporacions, sinó a les persones que accepten que matar resol problemes i que una guerra pot acabar amb futures guerres.


  • L'amenaça nuclear

La possibilitat d'una destrucció completa de la civilització humana a conseqüència de la guerra nuclear va planar sobre el món com una gran amenaça, inspirant el moviment pacifista contemporani, a partir dels treballs del Comitè d'Emergència dels Científics Atòmics, compost per nombroses personalitats que havien participat en el desenvolupament de les primeres armes d'aquest tipus i eren plenament conscients de les seves possibilitats aniquil·ladores. Entre aquests, es comptaven Albert Einstein, Harold C. Urey, Linus Pauling i Leó Szilárd.


Eve of destruction és una cançó que fa referència a problemes socials dels anys seixanta, inclosa la guerra del Vietnam, les pors per l’amenaça d’una guerra nuclear, el Moviment de Drets Civils, l’agitació a l’Orient Mitjà i el programa espacial nord-americana. Si bé la versió més coneguda és la de Barry MacGuire (que heu pogut escoltar a 1965), el grup The Turtles la va gravar una mica abans que el cantautor d’Oklahoma.

Eve of Destruction
The Turtles

 


Entre el Moviment pels drets civils, les protestes contra la guerra del Vietnam i el moviment hippie, als anys seixanta es desenvolupà entre els joves una cultura per a la pau que s’expressà en moltes cançons, però Blowin in the Wind, escrita per Bob Dylan l’any 1962, s’erigí, sens dubte, com l’himne pacifista universal

Blowin in the Wind
Bob Dylan

 

  • El moviment hippie

El moviment hippie va ser un corrent de contracultura que va néixer als Estats Units durant els primers anys de la dècada del 1960 i que posteriorment es va estendre per tot el món. Va heretar els valors contraculturals de la generació beat i creà les seves pròpies comunitats (les comunes). El hippies promogueren el rock psicodèlic, eren partidaris de la revolució sexual, i, amb el consum de drogues com el cànnabis i el LSD, pretenien explorar estats alternatius de la consciència.


San Francisco
(Be Sure to Wear Flowers In Your Hair)
Scott McKenzie

Dance the Night Away
Cream

 


  • Maig del 68

El Maig francès o Maig del 68, és el nom amb què es coneixen una sèrie d'importants protestes, vagues i manifestacions succeïdes a França en la primavera de 1968. Els fets van iniciar quan es van produir una sèrie de vagues estudiantils en nombroses universitats i instituts de París, seguides de confrontacions amb la universitat i la policia. Els estudiants protestaven contra el capitalisme, el consumisme, l'imperialisme americà i les institucions tradicionals de l'establishment

L'intent de l'administració de Charles de Gaulle d'ofegar les vagues mitjançant una major càrrega policial només va contribuir a encendre els ànims dels estudiants, que van protagonitzar batalles campals contra la policia al Barri Llatí i, posteriorment, una vaga general d'estudiants i vagues diverses secundades per fins a 11 milions de treballadors en tot el territori francès, que reclamaven millores en les condicions laborals. Les protestes van arribar a un punt tal que De Gaulle, tement una guerra civil o una revolució, va abandonar el país per unes hores, va dissoldre l'Assemblea Nacional francesa i va convocar eleccions parlamentàries anticipades el 23 de juny de 1968

El periodista Eduardo Arias a El Tiempo, fa un petit recorregut per la música que va marcar el Maig del 68 francès.

En un lloc d'honor hi trobem Ma liberté, cançó de Georges Moustaki, que s'havia publicat el 1967 i que hi queia com anell al dit: “La meva llibertat, has estat tu qui m'ha ajudat a deixar anar amarres per anar no importa on , per arribar al final dels camins de l'atzar, per arrencar, somiant, una rosa dels vents d'algun raig de lluna

Ma liberté
Georges Moustaki

 

Una altra cançó del moment és Il est cinq heures, Paris s'éveille, que va interpretar Jacques Dutronc. Aquest tema es va convertir en l'himne francès del Maig del 68. Durant les manifestacions, milers de veus corejaven "¡París desperta, París desperta!"

Il est cinq heures, Paris s'éveille
Jacques Dutronc


El 10 de maig -conegut com la Nit de les barricades-, Léo Ferré, un dels més importants i prolífics cantautors francesos, va interpretar a la Mutualité pour la Fédération Anarchiste per primera vegada Les anarchistes.

Les anarchistes
Léo Ferré

 

  • La cursa espacial

La cursa per conquerir l’espai va ser un dels temes que va captivar tot el món al llarg dels anys seixanta. El 1958 el russos van llançar el primer satèl·lit, l’Spútnik, i a partir d'aleshores es van anar succeint els fets destacats: els primers animals, homes, dones o sortides a l'exterior de la càpsula, etcètera. L'URSS portava la iniciativa i els Estats Units donaven immediatament la rèplica. Els presidents nord-americans, ja des dels temps de John F. Kennedy, havien fet de l'arribada de l'home a la lluna una qüestió d'estat. Quan l’Apol·lo 11 va allunar el juliol de 1969 molta gent va sentir d'una banda que aquell era un els moments claus de la humanitat i de l'altra que la cursa entre les superpotències s'havia acabat.


   Anthem of The Soviet Cosmonaut Program

Les fantàstiques aventures astronàutiques van desvetllar també un interès desmesurat pels OVNIS i pels extraterrestres. En el panorama televisiu, no hi podien faltar les sèrie de ciència ficció, ja fossin serioses o humorístiques, que deixessin constància d’aquestes quimeres futuristes.

Lost in Space és una sèrie de televisió de ciència ficció nord-americana que es va emetre originalment entre 1965 i 1968. La sèrie segueix les aventures dels Robinson, una família pionera de colons espacials que lluiten per sobreviure en les profunditats de l'espai.

Lost in Space

 



Control de terra al major Tom
Control de terra al major Tom
Preneu-vos les pastilles de proteïnes i poseu-vos el casc
Control terrestre al major Tom (deu, nou, vuit, set, sis)
Començament del compte enrere, motors engegats (cinc, quatre, tres)
Comproveu l’encesa i que l’amor de Déu us acompanyi (dos, un, enlairament)
 

Escrita i editada per primera vegada el 1969 abans del primer allunatge, la cançó de Bowie és potser l'oda més perdurable als viatges espacials. Quan es va tornar a gravar i editar el 1973, Space Oddity es va convertir en el primer èxit nord-americà de David Bowie.


Space Oddity
(1969)
David Bowie

 

 

 <>·<>·<>·<>·<>









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada